Udu on maa peale laskunud pilv

1. apr. 2014 Maive Edovald Tallinna Lasteaed Kiikhobu õpetaja - Kommenteeri artiklit

Just selliseid teadmisi saime Eesti ilmateenistuse sünoptikutelt. Aga alustame ikka algusest: kui Eesti Ilmateenistuse sünoptik Ele Pedassaar, ilmavaatleja Külli Loodla ja teabespetsialist Piret Pärnpuu 6. märtsi hommikul Tallinna Kiikhobu lasteaiale liginesid, olid Pailaste ja Muumide liitrühma 5–7-aastased lapsed juba akendel uudishimulikult kiikamas.

Raske oli erutust tagasi hoida, kui tuleb kolm külalist ja nad kannavad enda vahel hiiglasuurt täispuhutud gloobust.

Kõigepealt saime omavahel tuttavaks ning selgus ka, kes on sünoptik ja millist tööd ta teeb. Tutvumise käigus sai selgeks, et saabunud külalised polegi kõik sünoptikud, kuid siiski ilmaga tihedalt seotud. Seni olid lapsed ikka arvamusel, et ilmateadustaja ennustab ilma. Juhul kui sünoptik ja ilmateadustaja on sama isik, nagu Ele Pedassaar, ja teeb mõlemat tööd, siis on muidugi lastel õigus.

Koos tädi Elega leidsid lapsed Eesti gloobuselt kiiresti üles ja kuigi algul läks lipp kogemata tagurpidi, siis selle vea parandasid lapsed ise kiirelt. Ühiselt arutlesime selle üle, kas igal pool maailmas on sama ilm nagu Eestis. No mis siin maailmast rääkida, kui juba väikeses Eestis võib ilm vahelduda mitu korda päevas. Samuti olid lapsed ilmateenistuse (endine EMHI) kodulehelt vaadanud, et samal ajal on Eesti eri piirkondades võimalik suur temperatuuride kõikumine. Igatahes ühes olid kõik üksmeelel: hea ilm on soe ilm ja isegi vihmaga saab kuiva ilma tekitada – tuleb lihtsalt vihmavarju alla minna.

Mis on tuul? Lihtne, see on õhu liikumine

Tänu sünoptik Ele Pedassaarele saime teada hulgaliselt uusi mõisteid. Madalrõhkkond ja kõrgrõhkkond – neid väljendeid kuuleme televiisorist ilmateadet vaadates pidevalt, aga mõiste „LUMEKRUUBID” kõlas naljakalt, sest kruupe me ometi sööme ja nüüd tuli välja, et neid sajab aeg-ajalt hoopis taevast.

Pärast väikest liikumismängu, mille teemaks ikka ilmastikunähtused, otsisime gloobuselt üles kohad, kus on kogu aeg suvi, ja kohad, kus on kogu aeg talv. Lõpetuseks leidsime koos, et Eestis on päris vahva elada, sest meil on neli erinevat aastaaega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!