Viljandi riigigümnaasium sai arhitektuuripreemia

21. apr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Viljandi riigigümnaasium pälvis Eesti Sisearhitektide Liidu 2013. aasta avaliku ruumi aastapreemia. Koolile sekundeeris samaväärselt Riigimetsa majandamise keskuse büroohoone Tallinna kesklinnas. Preemia saanutest avati Tallinnas ka näitus, mida sab näha aprilli lõpuni.

Viljandi riigigümnaasiumi autorid on Pille Lausmäe, Kerli Lepp, Kristina Roots sisearhitektibüroost Pille Lausmäe SAB. Hoone arhitektid on Salto AB arhitektid.

„Välis- ja sisearhitektuuri ühtsus, samade ja väheste materjalide ning värvilahenduste kasutus moodustavad hästi mõjuva ja töötava koosluse. Kõik on lihtne ja loomulik ning detailideni läbi mõeldud. Suur avatud mitmefunktsiooniline ruum justkui propageeriks kaasaegset avarat maailmapilti ja mõttelaadi,” ütles sisearhitekt ning ESL-i aastapreemiate žürii esimees Tiina Mang.

Sellel aastal kandideeris aastapreemiale üllatavalt palju töid, lausa 54, millest žürii valis välja 27 nominenti. Välja anti viis preemiat – kaks avaliku ruumi preemiat, üks preemia kodu interjöörile, üks preemia näitusekujundusele ning üks esemepreemia.

Mangi sõnul oli esitatud tööde hulk muljetavaldav ning tase piisavalt kõrge, mis tegi nii nominentide kui ka võitjate valiku väga keeruliseks. Just sel põhjusel anti välja kaks peapreemiat avaliku ruumi kategoorias.

„Kui varasem aasta kulmineerus grandioossete objektide valmimisega, nagu Lennusadam, Tallinna teletorn, Narva kolledž ning Balti filmi- ja meediakool, siis 2013. aasta nominentide hulgas äratab tähelepanu sotsiaalselt oluliste hoonete kontsentratsioon,” arvab aastapreemia žüriiliige, kuraator Eve Arpo.

Viljandi riigigümnaasium

Viljandi riigigümnaasium

Lisaks neile kuulusid aastapreemia žüriisse sisearhitekt Aulo Padar, sisearhitekt Katrin Kaevats, sisearhitekt Loreida Hein, arhitekt Ott Kadarik ning kunstiteadlane Piret Lindpere.

Aastapreemia auhinnafond on 6400 eurot, mis jagatakse võrdselt viie aastapreemia laureaadi vahel. Lisaks kahele avaliku ruumi preemiale anti välja preemia ka kodu interjöörile, näituse- ning eseme kujundusele. Aastapreemia auhinnafondi on välja pannud Eesti kultuurkapital.

Sisearhitektide liit tunnustas Eesti parimaid sisearhitekte ning nende loomingut tänavu juba 37. korda. Preemiad anti üle 17. aprillil disaini- ja arhitektuurigaleriis, kus avati aastapreemia nominentidest ka näitus, mis jääb avatuks 30. aprillini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!