Ajalooõpetajate tegemised said raamatuks

9. mai 2014 Indrek Riigor EAÜS-i liige ja kogumiku üks koostaja - Kommenteeri artiklit

Märtsis esitleti Tartus Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi (EAÜS) 20. aastapäevale pühendatud kogumikku „Kakskümmend aastat Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi“, mis sisaldab seltsiga seotud 40 inimese meenutusi ja lugusid ning on järg kümne aasta tagusele kogumikule „Kümme aastat Eesti Ajalooõpetajate Seltsi“.

Liis Reieri ja Indrek Riigori koostatud kogumiku eesmärk oli talletada seltsi ajalugu aastatel 2003–2013. Kogumikus antakse ülevaade seltsi egiidi all toimuvatest traditsioonilistest üritustest nagu vaheldumisi üle aasta korraldatavad üleriiklikud ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse olümpiaadid, iga-aastased õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlused Eesti Vabariigi Presidendi auhindadele, õpetajate metoodiliste materjalide võistlused, sügiskonverentsid, aastakoosolekud ja koolitusreisid. Seltsi juhatuse esimeeste aruanded seltsi tegevusest on esitatud kronoloogilist printsiipi järgides.

Samuti on ära toodud seltsi osakondade tegevus peatähelepanuga maakondades toimunud suvekoolidel, mis on ühtlasi seltsi suvepäevad ning ülevaade tulevaste kolleegide koolitamisest Tallinna ja Tartu ülikoolis. Eraldi artiklites meenutatakse töiseid ja harivaid koolituspäevi ja konverentse, nagu 2011. aastal elustatud Eesti ajalooõpetajate kongressi traditsioon või rahvusvahelised seminarid, millest paljud on tunnustatud EAÜS-i Aasta Tegu auhinnaga.

Meeleolukad on elutööpreemia laureaatide (Naima Klitsner, Malle Hussar, Riina Aavik, Elve Tammvere) meenutused oma tööst nii koolis kui ka seltsis. Tutvustatakse ka seltsi auliikmeid: Kaido Jaansoni, Helmut Piirimäed, Joke van der Leeuw-Roordi, Silvia Õispuud ja Allan Liimi.

Oma ülevaated tegevusest on kirjutanud seltsi katuseorganisatsioon Euroopa Ajaloohariduse Ühenduste Assotsiatsioon EuroClio ning meie lähemad suhtluspartnerid Soome Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Liit ja Läti Ajalooõpetajate Selts. Huvitavat lugemist pakuvad humoorikad apsud õpilaste töödest, mida on kogunud ja avaldamiseks andnud seltsi liikmetest õpetajad.

Oma koht on kogumikus ka viimasel aastakümnel ilmunud õppematerjalidel, mis kindlasti toetavad 21. sajandi ajalooõpetuse põhimõtteid, näiteks 17-osaline „Eesti kultuuriloo õppematerjal“ (2013), „Ajalugu ei ainult minevik, minevik ei ole veel ajalugu. Ajalooõpetaja käsiraamat“ (2004), „Kommunistlike režiimide kuritegudest. Õppematerjal“ (2009), „Holokaust. Õppematerjal“ (2007). Viimased kolm on avaldatud ka vene keeles.

EAÜS ühendab peaaegu pooli Eesti koolides töötavaid ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajaid, samuti ülikoolide ajalooõppejõude, õpetajate koolitajaid ning muuseumide ja arhiivide töötajaid. Liikmeskond on aasta-aastalt kasvanud, ulatudes tänaseks üle 330. Seltsil on 17 maakonna/linnaosakonda, mille esimehed moodustavad seltsi volikogu, mis nõustab seltsi viieliikmelist juhatust.

Lisainfot leiab veebilehelt: www.eays.edu.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!