Edumeelne ettevõtja ulatab käe „Ettevõtlikule koolile”

27. mai 2014 Terje Rattur Tertur OÜ juhataja - Kommenteeri artiklit

Ida-Viru ettevõtluskeskuse noored spetsialistid on välja töötanud ja üle-eestiliselt juurutanud „Ettevõtliku kooli” programmi, mis võiks kõnetada paljusid ettevõtjaid.

„Ettevõtlik kool” on haridusprogramm, mis on alguse saanud 2006. aastal Ida-Virumaa ettevõtluskeskusest ning suunatud ettevõtliku õppe integreerimisele koolisüsteemi, et tõsta hariduse kvaliteeti ja seeläbi noorte edukust elus – nii ütlevad nad oma kodulehel (www.evkool.ee).

Minu kui ettevõtja esimene koostöö kohaliku kooliga oli kõige lihtsam ja toimus 2005. aastal, enne „Ettevõtliku kooli” programmi sündi, kui töötasin Saka Cliff hotellis. Kutsusime lapsi kevadistele talgutele. Vastutasuks pakkusime suppi ja lihapirukat ning täitsime aastaringselt koolisiseste ürituste auhinnakoti, et oleks motivatsiooni ka järgmistel aastatel appi tulla. Algul tegime seesugust koostööd Jõhvi gümnaasiumiga, hiljem Kohtla-Järve Järve gümnaasiumiga.

Kiviõli seikluskeskusele läbi juba oma ettevõtte käivitusteenust pakkudes, kutsusime Kiviõli I keskkooli õpilasi nädalavahetustel mäele appi. Vastu pakkusime võimalust mäel tasuta sõita. Võitsid kõik!

Sel kevadel korraldasin Maidla rahvamajas turismialast seminari. Palusin videoid tegema Kiviõli I keskkooli ettevõtliku noormehe, kes noortekeskuses omandatud oskuse minu tellitud videolõikudesse valas. Iga video subtiitrisse sai märgitud noormehe nimi – reklaam ka talle!

Olen seminarijärgselt saanud igakülgset tagasisidet selle kohta, et just koolinoored muutsid sisult asjaliku seminari meeleolukaks ja meeldejäävaks: külaliste registreerimine, videote valmistamine, muusikaline vahepeala ja kooli põnev tutvustusboks söögipausidel. Mul kui korraldajal oli sellest väga palju abi ja usun, et noortel oli jällegi võimalus õppida teistmoodi.

Ka seminari avasõnas sai kirjeldatud, et ettevõtlik Kiviõli I keskkool sai kaasatud just seetõttu, et kohalikele ettevõtlikele noortele pakkuda sidusust kogukonnaga ja samas ka vastupidi. Kui kooliõpilasi kaastakse täna põnevatesse ja vastastikku kasulikesse koostööprojektidesse, siis jäävad sellest mõlemale poolele maha positiivsed kogemused ja kontaktid.

Loomulikult läheb suurem osa koolilõpetajatest edasi õppima Eesti ülikoolilinnadesse. Käiakse ka tiir välismaal, kuid kui need mujalolemised ühel hetkel läbi on, siis tõdetakse tihtipeale, et maailm ei oota sugugi kõiki soovijaid käed laiali ja avasüli. Peab kõvasti vaeva nägema ja tööd tegema, et tuhandete tublide seast silma paista. Vahel ehk kohe ei meenugi , et tegelikult sai mõnda kodukohta ettevõttesse maha jäetud tugevad koostöösidemed, mis annaks põhjuse kodukanti tagasi tulla.

Sidemete teine ots on aga meie, ettevõtjatevõrgustiku, käes. Ka meie ootame-soovime pigem tööd teha nende tublidega, kes on end juba varasemalt heast küljest näidanud, mitte alustada töösuhet täiesti tundmatu noorega, kelle võimetest, ettevõtlikusest ega hakkamasaamisest pole meil õrna aimugi. „Ettevõtliku kooli” noored on oma katseaja meie juures juba kooli ajal ära teinud.

Niimoodi peatub noorte äravool piirkonnast, niimoodi tugevdame sidusust kodukohaga ja kogukonnaga ja niimoodi kasvatame endale tulevast personali. Tulevasi spetsialiste ja ettevõtjaid, kes elavad piirkonnas, töötavad meie ettevõtetes ning kes tarbivad meie kaupu.

Ettevõtjad, saage tuttavaks: ettevõtlikud noored!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!