Eesti koolipoiss võitis Gruusias leiutajate olümpiaadil hõbemedali

5. mai 2014 - Eesti koolipoiss võitis Gruusias leiutajate olümpiaadil hõbemedali kommenteerimine on välja lülitatud

Kadrina gümnaasiumi 10. klassi õpilane Kren Koosapoeg võitis 2.-6. maini Gruusias Tbilisis toimunud 8. rahvusvahelisel leiutajate olümpiaadil hõbemedali, teatas Eesti teadusagentuuri pressiesindaja.

Koosapoeg esindas Eestit siinse noorte leiutajate konkursi preemiasaajana. Tema juhendaja on Kadrina gümnaasiumi õpetaja Karl Meos. Olümpiaadil osales 113 projekti 41 riigist, osalevaid õpilasi oli 135.

Kren Koosapoja töö „Valvekarp” on iseseisev valvesüsteem, mida kasutaja saab oma vajadustele vastavalt kontrollida ja seadistada. Valvekarbiga saab ühendada liikumisanduri, kaamera ja mikrofoni, aga ka näiteks suitsu-, temperatuuri-, õhuniiskuse- ja vingugaasianduri ning kaamerad.

Turvaseadet saab kasutada tavalise valveseadmena, mis teavitab omanikku liikumisest, beebimonitorina, kaasaskantava turvaseadmena – näiteks suvel saab valvekarbi jätta telki või autosuvilasse, et metsas või linnas rännates varal silma peal hoida sõltumata sellest, kui kaugel kasutaja valvekarbist asub.

Kasutaja saab ise määrata, kas teavitus tuleb SMS-i, märguande, telefonikõne või e-kirja teel. Seade on iseseisev – see ei kasuta servereid, kogu info on valvekarbis endas ja seepärast ei ole ka kuutasu (välja arvatud internetiühendus). Seade on mõeldud igaühele, kes soovib midagi valvata, aga ei taha selleks kasutada keerulist ja mahukat turvasüsteemi. Sihtgrupiks ei ole firmad, kel on vaja valvata väga suurt ala.

Ideele tuli Kren siis, kui tema väikesele vennale oli vaja beebimonitori, aga poes saadaolevad lahendused ei olnud sobivad.