Eesti parim noor aednik õpib Räpina aianduskoolis

12. mai 2014 - Kommenteeri artiklit

Põlvamaal Räpinas selgitati möödunud nädala lõpus välja parim noor aednik, kelleks osutus tänavu Räpina aianduskooli õpilane Enely Lohu. Teisele kohale tuli Andres Vaarend Räpina aianduskoolist ning talle järgnes Tanno Krumm Luua metsanduskoolist, teatas SA Innove pressiesindaja.

„Aianduse pisikuga nakatusin juba lapsepõlves, minu ema ja õde on Räpina aianduskooli lõpetanud, nende eeskujul valisin aianduse eriala,” ütles Eesti parim noor aednik Enely Lohu, kes tahaks pärast kooli lõppu minna tööle aiandisse või lillepoodi.

Ta lisas, et võistlus läks hästi, kuigi alguses oli pinge väga suur ja erilist hirmu tekitas pookimise osa. Tugevalt tundis ta end väetamises, sest oli seda korduvalt harjutanud. Lohu sõnul osutus kõige raskemaks vigursõit mururaideri ehk niidukiga, sest masin oli tema jaoks uus.

„Võistlused läksid kokkuvõttes hästi, suuri viperusi ei esinenud ning õpilased läbisid kõik võistlusalad,” ütles võistluse korraldaja Tõnis Soopere. Tema sõnul oli noorte jaoks suurim katsumus taimede tundmine ladina keeles ning kõige lihtsamaks osutus mururaideri valitsemine, mis oli ka võistluse lõbusaim osa. „Noorte aednike tase on rahuldav, sest algteadmised ja oskused on olemas,” nentis Soopere ning lisas, et õppides ja praktiseerides saavad noortest oma ala tipptegijad.

Võistluskava koosnes aedniku põhilistest tööülesannetest, mis näitavad taimede tundmise, pookimise, viljapuu istutamise, väetamise ja ka lihtsama kastmissüsteemi ehitamise oskusi. Lisaks oli võistluse üks osa vigursõit mururaideri ehk niidukiga. Ülesandeid lahendades pidid noored olema täpsed, hoolikad ja loomulikult ka loovad. Võitja sai lisaks tiitlile „Noor Aednik 2014” rahalise preemia ning auhindu võistluse toetajatelt.

Tänavustel võistlustel võtsid mõõtu 11 võistlejat Räpina aianduskoolist, Luua metsanduskoolist ja Saksamaa partnerkoolist Ernst-Benary Schule Erfurt.

Võistluse korraldas Räpina aianduskool koostöös SA Innove ja Eesti Aiandusliiduga.

Lisainfot võistluse kohta leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!