HeadRead on vallutanud Tallinna

30. mai 2014 - Kommenteeri artiklit

Kolmapäevast saati heljub pealinnas kogukas kirjandusvaim – toimumas on aasta suurim kirjandusfestival HeadRead. Pidu lõpeb alles pühapäeval, nii et veel jõuab end harida ning sukelduda sügavale raamatumaailma kirjanike majas, Kloostri aidas, keskraamatukogus või mujal.

Lätist, Inglismaalt ja Islandilt

Festivali põhipaigas, kirjanike maja musta laega saalis esineb täna kell 15 läti kirjanik Kristine Zelve, kell 16 prantsuse proosakirjanik Georges-Olivier Châteaureynaud ning kell 17 inglise kirjanik A. S. Byatt. Kell 18 arutavad eesti romaani eripära Tiit Aleksejev, Paavo Matsin ja Jaak Tomberg, kell 19 kõnelevad pärimusmaastikest Marju Kõivupuu ja Tõnu Õnnepalu ning kell 21 algab luulekava „Hullunud Tallinn”.

Laupäeval kell 14 saab kirjanike majas kohtuda Venemaad uuriva inglannast ajaloolase Catherine Merridale’iga, kell 15 islandi kirjaniku Sjóniga, kell 16 ameerika kirjaniku Lionel Shriveriga ja kell 17 iiri prosaisti John Banville’iga, kell 19 astuvad lavale Valdur Mikita ja Piret Päär ning kell 21 algab Luulelahingu lõppvõistlus.

Ajaloost ja luulest

Pühapäeval kell 14 on kirjanike majas leedu kirjanik Undinė Radzevičiūtė, kell 15 soome kirjanik Riikka Ala-Harja ja kell 17 šoti kirjanik John Burnside. Kell 16 kõnelevad seal Eesti lähiajaloost raamatuis Andrei Hvostov, Tiit Aleksejev ja Peeter Helme.

Luule vallas tehakse festivalil põnevat eksperimenti, mille käigus loevad täna kell 20 kirjanike majas naisluulet mehed (Jan Kaus, Indrek Koff, Igor Kotjuh ja Asko Künnap) ja homme kell 18 meesluulet naised (Eda Ahi, Maarja Kangro, Veronika Kivisilla ja Triin Soomets).

Prantsuse keelt ja krimikirjandust

Tallinna keskraamatukogus lahkavad täna kell 16 Andrus Kivirähki fenomeni prantslased Jean-Pierre Minaudier ja Frédéric Martin ning kell 17 saab kohtuda Bosnia serblasest kirjaniku Goran Simićiga. Homme kell 16 astub seal huviliste ette ameeriklane Jon Steele.

Kloostri aidas loeb kell 17 oma luulet juudi päritolu mehhiko luuletaja Gloria Gervitz ning kell 18 esitleb oma värsket teost „Baklava klubi” inglise ajaloolasest kirjanik Jason Goodwin, kes homme kell 14 viib keskraamatukogus läbi ka krimikirjutamise töötoa. Kloostri aidas on homme kell 17 aga Jaan Kaplinski ja kell 18 John Burnside koos Jan Kausiga ning pühapäeval kell 19 nigeeria kirjanik Ben Okri ja Mathura.

Lasteraamatulaat ja jalutuskäigud

Lastekirjanduse keskuses ootavad väiksemaid raamatusõpru täna kell 10 Kätlin Kaldmaa ja Triinu Taul ning kell 12 Anti Saar. Laupäeva keskpäeval algab samas raamatulaat, mille käigus esinevad Meero muusiku laululapsed ning klounid Piip ja Tuut.

Katariina kiriku juurest algab täna kell 13 eestikeelne kirjanduslik jalutuskäik Indrek Hargla ja Ott Sandrakuga (homme kl 10 aga ingliskeelne), kell 16 saab kirjanduslikule jalutuskäigule minna Kadriorust Tammsaare muuseumi juurest koos selle juhi Maarja Vainoga.

Filmiõhtud ja luulemissa

Kinos Sõprus linastub täna kell 20 A. S. Byatti romaani põhjal valminud film „Lumm” ning homme kell 20 Lionel Shriveri romaani „Me peame rääkima Kevinist” ekraniseering.

Pühapäeval keskpäeval algab Niguliste kirikus luulemissa ning kell 18 lõpetatakse raamatupidu tavapäraselt Koidu tänaval Kapsaste raamatukogus.

Täpse kava ja lisainfot esinejate kohta leiab veebilehelt www.headread.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!