Itaalias streigid tasemeeksamite vastu

9. mai 2014 Katrin Veiksaar Bologna eesti kooli emakeeleõpetaja - Kommenteeri artiklit

Sel nädalal toimuvad Itaalia koolides juba traditsiooniks saanud riiklikud tasemeeksamid, mis tekitavad aga paksu verd ja proteste.

Tasemeeksamid on välja töötanud Itaalia riiklik eksami- ja kvalifikatsiooniinstituut ja nende eesmärk on seirata Itaalia kooliõpilase teadmiste taset. Samuti annab see aimu Itaalia kooliõpilaste tasemest võrreldes Euroopa teiste riikidega.

Eksamid on tekitanud paksu verd ja proteste oma sündimisest, 2007. aastast saadik. Streigid on saatnud riiklikke tasemeeksameid ka sel aastal. Õpetajad muretsevad eelkõige selle pärast, et testide tulemit võidakse kasutada mitte laste teadmiste, vaid õpetajate töö hindamisel. Muretsemine on lähiminevikus viinud ka testide saboteerimiseni. Õpetajatele on ette heidetud mahakirjutamise julgustamist ja abi testide täitmisel.

„Tegemist ei ole bürokraatliku kontrollivajadusega ega ühese hinnangu andmisega õpetajate õpetamisoskusele,” kommenteerib Itaalia riikliku eksami- ja kvalifikatsiooniinstituudi uus president Anna Maria Ajello. „Eksamitulemused aitavad koolil end teiste koolidega võrrelda ja seeläbi paremaks muutuda.”

Ka sel aastal hoiatab Ajello vassimise eest: „See on sama mis arsti juures käimisel: kui vassite, pole diagnoos tõsiseltvõetav.”

Kokku sooritab tasemeeksameid kaks miljonit Itaalia õpilast. Väiksemate klasside õpilastel tuleb aineti vastata 20–25, gümnaasiumiõpilastel kuni 50 küsimusele.

Eelmisel aastal kasutasid tagasisidet 71% kooliringkondadest. Võrreldes 2007. aastaga on see number märgatavalt tõusnud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!