Keeleline lõimumine olümpiamängude kaudu

27. mai 2014 Rita Säde Tallinna Sõbrakese lasteaia eesti keele õpetaja - Kommenteeri artiklit

Kuigi õues on juba kena kevade ning mõttedki lausa suves, soovin viia lugejaid mitu kuud tagasi, et jagada kogemusi toredast üritusest Tallinna Sõbrakese lasteaias. Nimelt, korraldas meie maja loominguline kollektiiv 10.–20. veebruarini Mustamäe lasteaedade laste mini olümpiamängud.

Üritusega toetati alushariduses väga olulisel kohal olevaid õppe- ja kasvatusprotsesse: eesti ning teisest rahvusest laste ja täiskasvanute lõimumist, väärtushinnangute kujunemist, terviseedendust. Lapsed tutvusid olümpiamängude traditsioonide ja ajalooga, taliolümpia spordialadega, õppisid tundma Eesti sportlaste nimesid, kes on saavutanud olümpiamängudel kõrgeid kohti ning võitnud medaleid.

Mustamäe lasteaedade olümpiamängud algasid 10. veebruaril kell 10 Tallinna Sõbrakese lasteaia saalis piduliku avamisega. Kõik toimus, nagu päriselt. Kõlas olümpiahümn, saali toodi olümpialipp, imiteeriti olümpiatuld. Lastele tutvustati olümpiamängude ajalugu ja traditsioone, 2014. aasta olümpia talismane, talimängude spordialasid, olümpialippu ning selgitati sellel kujutatud viie rõnga tähendust.

Olümpiamängude pidulik avamistseremoonia oli väga meeleolukas: lapsed esinesid sportlike tantsude, laulude ja luuletustega; saali paigaldatud ekraanil vaheldusid fotod ja pildid, tutvustati kohtunikke ning kõik osalejad andsid vandetõotuse olla võistlustes ausad, suhtuda lugupidavalt vastasmeeskonna mängijatesse ning püüda anda endast parim.

Palju rõõmu ja sära nii laste kui ka täiskasvanute silmadesse tõi täisvarustuses hokimängijast isa, kes demonstreeris oma hokimängu meisterlikust saali põrandal lustaka loo saatel „V hokei igrajut nastojashije muzshiny” (Hokit mängivad vaid tõelised mehed). Lasteaialaste olümpiamängude avamispeol osalesid Sõbrakese ja Mooniõie lasteaia lapsed.

P2100050Pidulikule avatseremooniale järgnesid võistlused. Seitsme päeva jooksul võtsid Sõbrakese lasteaia lapsed mõõtu teatevõistlustes Mustamäe linnaosa viie eesti- ja venekeelse lasteaia lastega. Osalesid Tallinna lasteaed Mooniõis, Tallinna Tähekese lasteaed, Tallinna lasteaed Kiikhobu, Tallinna Mustamäe I lasteaed-algkool ja Tallinna Allika lasteaed. Võisteldi nii suve- kui ka talispordialadel, toimusid teatevõistlused, mis olid ajendatud sellistest spordialadest nagu tõkkejooks, korvpall, sõudmine, olümpiarõngad, hoki, kelgusõit ja laskesuusatamine.

Lisaks sportimisele said lapsed võistluste käigus teada palju põnevat: kuidas loodi esimene pall, milliseid meeskondlikke pallimänge olemas on, et Tallinnas toimus 1980. aastal olümpiaregatt jne. Võistlusi hindas žürii. Kõik lapsed said autasuks isetehtud medali, millel olid kujutud üks 2014. aasta taliolümpiamängude talisman.

Mustamäe lasteaedade laste olümpiamängude pidulik lõpetamine leidis aset 20. veebruaril, Sõbrakese lasteaia saalis. Selle käigus korraldati lastele olümpiaalane viktoriin, mudilased esinesid sportlike tantsudega, kohtunikekogu avaldas olümpiamängude tulemused ning toimus autasustamine diplomitega. Kõigil miniolümpiamängude käigus toimunud üritustel kasutati nii eesti kui ka vene keelt.

Spordipidu läks igati korda ning lapsed tundsid huvi, millal on tulemas järgmised võistlused!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!