Kõrgkoolid soovivad tihedamat koostööd gümnaasiumidega

16. mai 2014 Sandra Lillemaa Huvitav Kooli algatuse kommunikatsiooni koordinaator - Kommenteeri artiklit

Möödunud nädalal kohtusid haridus- ja teadusministeeriumis Huvitava Kooli algatuse ja kõrgkoolide esindajad. Arutati, kuidas tagada õppijate sujuv üleminek gümnaasiumist kõrgkooli. Kohtumisel osalenud 12 kõrgkooli õppetegevuse eest vastutajad kinnitasid, et enim tuleb koolis pöörata tähelepanu tulevaste üliõpilaste üldoskuste kujundamisele.

Huvitava Kooli siht on tagada, et õppijate huvi ning õpirõõm haridustee jooksul püsiks ja kasvaks, mis eeldab järjestikuste haridustasemete senisest tihedamat sidumist. Sel põhjusel kutsuti kõrgkoolide esindajad möödunud nädalal arutama lahendusi probleemidele, mis takistavad praegu sujuvat üleminekut gümnaasiumist kõrgkooli.

Arutelul toodi välja mõni asjaolu, mis takistab praegu sujuvat üleminekut akadeemilisse ellu. Need on abiturientide nõrgapoolne oskus aega planeerida, kehv suuline ja kirjalik eneseväljendus ning vähene valmisolek võtta vastutust. Senisest rohkem tuleb teha tööd eneseanalüüsi- ja seoste loomise oskusega. Samas nõustuti kohtumisel, et kõrgkoolid ei saa oodata gümnaasiumist nn valmisprodukti, vaid peavad ise panustama sellesse, et gümnaasiumilõpetajate oskused vastaksid nende ootustele.

Kõrgkoolide ja üldhariduskoolide koostöö suurendamiseks tehti kohtumisel mitmeid ettepanekuid, mis on võimalik ellu viia juba aastatel 2014−2015, rääkis Huvitava Kooli algatuse koordinaator Pille Liblik. „Koolid ja ülikoolid saavad vahetada õppejõude ja õpetajaid. Ülikool saab toetada gümnasiste uurimistööde juhendamise ja hindamisega. Samuti on kõrgkoolid nõus kureerima gümnaasiumide õppesuundade valikkursusi ja pakkuma õpilastele võimalusi kasutada oma laboreid,” tõi Pille Liblik esile võimalusi, kuidas järjestikuseid haridustasemeid tihedamalt siduda.

Juba võib leida mitmeid häid gümnaasiumide ja kõrgkoolide koostöönäited, neid tuleb avalikkuses ning haridusasutustes senisest rohkem levitada. Arutamaks õppijakeskse ning üldpädevuste ja väärtushoiakute kujundamisele suunatud õppe võimalusi haridustasandite vahel on edaspidi plaanis korraldada kõrgkoolide ja üldhariduskoolide esindajate kohtumisi.

Algatuse Huvitav Kool ja kõrgkoolide esindajate järgmine arutelu samal teemal toimub 2015. aasta alguses.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!