Missugune peaks olema tuleviku koolimaja Türgis?

29. mai 2014 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit

Tallinna tehnikaülikoolis toimus 22.–24. maini rahvusvaheline konverents „European Architecture Dialogue Tallinn 2014”, kus 18 riigi arhitektid ja õppejõud arutasid TTÜ arhitektuuri- ja urbanistikainstituudis loodavat rahvusvahelise magistriõppe programmi.

Konverentsiga seoses pandi üles näitus TTÜ arhitektuuritudengite ja -õppejõudude töödest, mille hulgas oli rahvusvahelisi arhitektuurivõistlusi võitnud projekte. Teiste seas tekitas kõneainet TTÜ magistrantide Mari Renno ja Kaidi Piirimetsa projekt „School of tomorrow”, mille sisu on 400 õpilasega algkool Türgis. Renno ja Piirimets esitasid projekti Isoveri rahvusvahelisele arhitektuuriüliõpilaste võistlusele ja saavutasid sellega Eesti eelvoorus esikoha. Järgmisel nädalal esitlevad nad projekti Rumeenias Bukarestis, kus töid hindab rahvusvaheline žürii ja selgitatakse välja Türgile kõige sobivama koolimaja projekt.

Kaidi Piirimets märgib, et nad planeerisid Mari Rennoga klassid ümber sisehoovide, nagu on tüüpiline traditsioonilises Türgi arhitektuuris. Asja hea külg on see, et nii saavad eri klasside õpilased kõik kiiresti ja ühekorraga hoovi kokku tulla. Samas on kooli planeeritud kohti, kus ka väiksemad rühmad saavad midagi omaette ette võtta.

Kuumas kliimavöötmes on tüüpilised nn korstna tüüpi hooned, kus õhk tuleb alt sisse, liigub üles kõrgele lae alla ja sealt välja. Nii planeerisid Renno ja Piirimets ka kooli kõrgete telgikujuliste hoonetena, kus toimib loomulik õhuvahetus ning ventilatsioonitorustikke ja nendega seonduvat pole vaja.

Et kool sulanduks maastikku, on sisehoovid viidud ühe korruse võrra mäenõlva sisse. Lapsed on tänu sellele ümbritseva liikluse ja muude väliste ohtude eest kindlalt kaitstud.

Renno ja Piirimetsa projekt valmis TTÜ õppejõudude Rein Murula ja Emil Urbeli juhendamisel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!