Olustveres tehakse järele tsaariaegseid joogiklaase

9. mai 2014 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit

Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis saavad täiskasvanud õppida pärimuslikku puidutööd, keraamikat, klaasi, tekstiili, Mulgi köögitraditsioone jm.

Kui eelmisel reedel Olust­vere vanasse viinakööki sisenesin, käis seal vilgas tegevus. Esimesel korrusel vormisid täiskasvanud õppijad keraamikakojas portselantasse, kõrvalruumis hõõgus klaasiahi ja seal tehti järele tsaariaegseid joogiklaase, teisel korrusel restaureeriti vana mööblit. Lisaks sellele õpiti vanas valitsejamajas tekstiilikunsti.

Portselantassid ja -vaasid

Kunstiakadeemia diplomiga keraamik Jarõna Ilo on käinud Olustvere vanas viinaköögis täiskasvanuid õpetamas poolteist aastat ja tema esimene õpperühm lõpetab tänavu sügisel. Sel reedel juhendas ta valatud portselantassi valmistamist. Iga õppija tegi oma tassile ise kipsvormi ja valmistas selle abil kümmekond ühesugust tassi. Eelmistel õppesessioonidel on modelleeritud savilehest vaase, kannusid, kausse, valmistatud näppimistehnikas savitooteid, treipingi abil kannusid ja taldrikuid tehtud jne. Iga toode on saanud ka oma kaunistused. Jarõna Ilo märgib, et täiskasvanud on suurepärased õppijad, küsivad palju nii temalt kui ka üksteiselt. Tegemist on keskkoolijärgse õpperühmaga, mis õpib kaks aastat ja mille väljund vastab neljandale kutsetasemele. Osalevad kooli- ja lasteaiaõpetajad, täiskasvanute ringijuhendajaid jt. Kord kuus tullakse kolmeks päevaks Olustveresse, ülejäänud ajal tehakse iseseisvat tööd. Eestis on juba piisavalt keraamikaahje, nii et kõik õppijad saavad koolis õpitut kodus harjutada.

Kandled, lusikad, küübid

Rahvusliku puutöönduse kursusel tehakse laastust vakkasid, täispuidust kausse, pinali eelkäijaid küüpe, puulusikaid, koonlalaudu, muusikariistu jms. Kursuse juhendaja Meelis Kihulane märgib, et väga palju valmistatakse toorest puidust, mis on pehme ja laseb ennast kergesti lõigata. Valmis tooteid keedetakse, et nad lõhki ei kuivaks, või lastakse rahulikus tempos kuivada – olenevalt puuliigist. Kõige peenem puidutöö on muidugi muusikariistad, sest pilli head kõla on päris raske saavutada. Kandleks näiteks sobib ainult tiheda süüga kuusk või siis pärn.

Moosivarga lusikad. Sügisel tuleb Olustveres moosimess ja siis on kõvera lusikaga hea üle eesseisja õla moosi mekkida.

Moosivarga lusikad. Sügisel tuleb Olustveres moosimess ja siis on kõvera lusikaga hea üle eesseisja õla moosi mekkida.

Meelis Kihulase kursuse on lõpetanud kümme täiskasvanut. Sel õppeaastal alustas 15 uut inimest. „Kui igast õpperühmast paar inimestki tõsisemalt traditsioonilise puidutöö juurde jääb, on meie esiisade pärimus tänasele põlvkonnale üle kantud,” ütleb Meelis Kihulane oma missiooni tunnetades. Puidutööd õpitakse samuti kolm päeva kuus Olustveres ja ülejäänud aeg iseseisvalt. See töö ei eelda tisleritöökoja olemasolu, piisab korralikust tööriistakastist, et „kodutööd” ära teha.

Meelis Kihulane käib Olustverre täiskasvanuid juhendamas Tartust. Ta on olnud 20 aastat tisler ja restauraator ning õpetab Tartus Veeriku koolis tööõpetust ja tehnoloogiat. Enda sõnul löövad tal Olustveres silmad tõeliselt särama, sest ta on teinud siin valmis päris keerukaid asju, näiteks kaks kannelt, ERM-i kannelde koopiad. Uhke on ta ka oma õpilase trummikomplekti üle.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!