Ossinovski: keelenõuded peavad olema täidetavad

23. mai 2014 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeerium saatis ministeeriumidevahelisele kooskõlastusringile täpsustatud keelenõuete eelnõu, mille alusel tööandja ei saa nõuda töötajalt eesti keele oskust C2-tasemel, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Eestis ei korraldata C2-taseme eesti keele eksamit ning töötajal puudub võimalus tõendada enda keeleoskust nimetatud tasemel. Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski (pildil) sõnul ei ole selline olukord aktsepteeritav, kuna inimeselt võidakse nõuda midagi, mida ei ole võimalik täita.

„Kunstlikult kõrged ning lausa täitmatud keelenõuded on selgelt vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega ning on üheks põhjuseks, miks vene emakeelega inimesed on avalikus sektoris tõsiselt alaesindatud,” ütles Ossinovski.

„Jätkuvalt nõutakse niivõrd kõrget taset mitmel töökohal, mis automaatselt välistab suure hulga vene emakeelega inimeste kandideerimise neile positsioonidele, kuna sellel tasemel tasemeeksamit Eestis lihtsalt ei korraldata. Selle eelnõuga saab probleem lahendatud,” lisas minister.

Muudatusega jäetakse tööandjale õigus kehtestada töö- või ametikohal eesti keele oskuse nõue, mis peab lähtuma töö iseloomust või töökoha keelekasutusolukordadest ega tohi olla kõrgem kui vilunud keelekasutaja C1-tase.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!