Pärnu lasteaiaõpetajad käisid avastusretkel Tartus

20. mai 2014 Kaidi Truus, vanemõpetaja; Silja Kaur, õpetaja-metoodik; Margarita Kask, õpetaja-metoodik Pärnu lasteaed Mai õpetajad ja Pärnu linna lasteaiaõpetajate avastusõppe ühenduse aktiivi liikmed - Kommenteeri artiklit

Pärnu linna lasteaedade aktiivsetel suunatud uurimusliku õppe rakendajatel oli võimalus osaleda Tartus õppepäeval. Avastusretke eestvedajaks oli suunatud uurimusliku õppe ühenduse juht Halliki Tammiste.

Õppepäev algas Tartu ülikooli Chemicumis, kus meid võttis vastu ülikooli kolloid- ja keskkonnakeemia õppejõud ning Eesti Avastusõppeliidu juhi abi Karin Hellat. Ta tutvustas meile uut keemiahoonet, kus pinda kokku üle 12 000 m². Keemiahoones on neli suurt auditooriumi, tipptasemel teaduslaborid, teadustöötajate kabinetid, õppelaborid, õppejõudude kabinetid, erialaraamatukogud ning kohvik ja muud abiruumid.

Meie õppepäev algas geoloogide auditooriumis, kus Karin Hellat tutvustas 17. aprillil Tartus Dorpati konverentsikeskuses toimunud parimate praktikate päeva, mida korraldasid haridus- ja teadusministeeriumi algatus Huvitav Kool ning TÜ haridusuuringute ja õppekavaarenduse keskus. Uurimusliku õppe töötoas käsitleti hindamissüsteemi ja arutleti, kuidas õpetada lapsi nii, et koolis oleks huvitav. Taas kord tõdesime uurimusliku õppe rakendamise tähtsust.

avastusõppe reis 2Edasi avanes meil suurepärane võimalus tutvuda laboritega. Oli põnev näha, kuidas noored valgetes kitlites tudengid katseid läbi viisid. Ühed hoidsid katseklaase jääs, teised kuumutasid ja kolmandad askeldasid tõmbekappide juures. Noored olid väga enesekindlad, vastasid hea meelega meie küsimustele ega lasknud endid meie ringkäigust segada. Põgusa pilgu heitsime ka ühte teise laborisse, kus tudengid tegelevad reovee uurimisega, see oli Karin Hellati lemmiktemaatika, millest ta andis ka väikese ülevaate.

Järgmine sihtkoht oli AHHAA Teaduskeskus, mis meile kui aktiivsetele avastajatele oli väga südamelähedane. AHHAA alustas tegevust 1. septembril 1997 Tartu ülikooli projektina, eesmärgiga väärtustada õppimist, pakkuda kõigile avastamisrõõmu ja tutvustada teadust laiale avalikkusele. Meie külastamise päeval oli teaduskeskusel kolmas sünnipäev, sest 7. mail 2011 avas AHHAA oma uue maja uksed. Ahhaa hüüdlause on „Mõtleme mänguliselt!” – see lause saadab meid päevast päeva ka lasteaias.

Samal päeval avati AHHAA-s enneolematult põnev merenäitus „Ujub või upub?”, mis tutvustab lähemalt füüsika vesisemat poolt ja merekatastroofe. Meil oli võimalus ennast proovile panna ning kõike järele proovida: päästa paadid merehädast, pääseda uppuvalt laevalt, ise laineid tekitada ja nende abil rannajoont ümber kujundada ning teha kindlaks, kas kandilise paadiga on mõtet merele minna.

avastusreis 3Enne keskusesse sisenemist paistis kaugelt silma suur hõbedane kera maja katusel. Saime teada, et selle sees asub maailmas täiesti ainulaadne täissfääriline planetaarium. See tähendab, et näha on umbes 5 miljonit tähte nii pea kohal kui ka kõikjal meie ümber – kaasa arvatud jalgade all. Projektor Megastar, mis seda võimaldas, on kantud Guinnessi rekordite raamatusse kui kõige täherikkam projektor maailmas. Läksime rännakule ka universumi avarustesse ning maailmaruumi meile teada oleva ääreni. Seiklus algas meie koduplaneedilt Maa ning teekonnal külastasime planeete, lendasime tähtedevahelises ruumis, piilusime Linnuteed ja teisi galaktikaid kuni jõudsimegi universumi „servale”. Planetaariumi külastamise elamus oli ülivõimas.

Enne koduteele asumist külastasime veel mänguasjamuuseumi, mis asub Tartu vanalinna südames, vanaaegses puuhoones. Saime teada, et karu Lillekäpp on Tartu mänguasjamuuseumi maskott, sest muuseumi loojate arvates sobib sellist mängulist ja lapsepõlvenostalgiast täidetud paika esindama just kõigi laste suur lemmik – kaisukaru. Majja sisenedes tekkis tunne nagu astuks aega, mil ise väikesed olime. Mänguasju oli erinevatest ajastustest. Igaüks sai näidata, millised olid just tema lapsepõlve mänguasjad, äratundmisrõõmu oli palju. Samuti oli eksponeeritud kunstnikunukke, maailma rahvaste suveniirnukke ja soome-ugri traditsioonilisi mänguasju. Koos giidiga majas ringi liikudes, kuulsime põnevaid lugusid nukkudest, kelle abil sündisid joonisfilmid ja lastelavastused. Muuseumis on avatud ka mängu- ja meisterdamistuba.

Meie avastuslik preemiareis andis kõigile osalejatele uusi ja põnevaid elamusi ning tahtmist kõike laste ja kolleegidega jagada. Laia silmaringiga õpetaja laiendab ka laste silmaringi. Kõik kogetu annab indu uuel hooajal jätkata suunatud uurimusliku õppe rakendamisega, et lastel oleks alati huvitav õppida.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!