Tosin aastat Savilinde ehk Festival, kus kõik on võitjad

23. mai 2014 Sirje Pärismaa; Katrin Luts - 2 kommentaari

Tartu Kroonuaia kool ja Kroonuaia priitahtlik näitemänguselts kutsusid juba 12. korda Tartu sadamateatrisse oma näitlemisoskust näitama erivajadustega lapsed ja noored. 15. mail toimunud Savilinnu festivalil osales 172 noort 16 koolist üle Eesti.

„Tartul on tähtis koht Eesti teatriloos ka tänu teile,” tervitas noori Tartu linnapea Urmas Klaas ja avaldas lootust, et kui festival sütitab kelleski soovi tegelda ka tulevikus näitlemisega, on üritus korda läinud.

Tartu Kroonuaia kooli direktor Ain Ostrat oli teinud statistikat. 12 aasta jooksul on mängitud üle 200 etenduse mitme tuhande osatäitjaga. Erinevalt spordivõistlustest ei järjestata Savilinnul osalejaid, vaid tunnustatakse kõiki. Ostrati sõnul aitab koolist saadud teatripisik erivajadustega noortel edasises elus paremini toime tulla.

Sirje Pärismaa

Tartu Maarja kooli lapsed etendasid katkendi „Helisevast muusikast”. Foto: Sirje Pärismaa

Tartu Maarja kooli lapsed etendasid katkendi „Helisevast muusikast”. Foto: Sirje Pärismaa

Erivajadustega laste ja noorte teatrifestival Savilind, mis toimus sel aastal juba 12. korda, on läbi. Veel on vaja kirjutada aruandeid ja tänada toetajaid (mis on meeldiv kohustus), aga suurem töö on tehtud ja eredamad emotsioonid kogetud. Vahel on mul tunne, et selle festivaliga viis saatus mind kokku selleks, et peaksin meeles: inimesed, vähemalt suurem osa neist, on suurepärased. Igal aastal, kui teatrifestivali korraldustöödega pihta hakkan, kogen Tartu Kroonuaia kooli õpetajatest koosneva meeskonna harukordset entusiasmi ja kompetentsust. See on meeskond, kes teeb oma tööd hästi ja sealjuures vabatahtlikult, saamata selle eest sentigi raha. Savilinnu festivalile on lihtne ka toetust leida, nii materiaalset kui ka moraalset. Minu siiras tänu kõikidele ettevõtetele ja organisatsioonidele, kes ürituse õnnestumisele kaasa aitasid.

Kõige rohkem häid emotsioone pakuvad loomulikult päevakangelased ise. Kõik, kes soovivad näha toredaid, andekaid ja hästi kasvatatud lapsi, peaksid külastama Sadamateatrit meie festivalipäeval. Sama olulised kui noored näitlejad on nende juhendajad. Need suurepärased õpetajad juhendavad näiteringi sageli oma vabast ajast ja tahtest – põhjuseks, et erivajadustega lastele on seda väga vaja ning et neile endale meeldib seda teha.

Savilinnu festival sai alguse ühest teatripäevast Päinurme koolis, kus osa erivajadustega laste näiteringe 2002. aastal kokku sai. Just seal tekkis idee korraldada festival Tartus Sadamateatris. Oleme korraldajatega mõelnud ka sellele, et festival võiks toimuda eri aastatel eri kohtades, kuid osalejate arvates on laste jaoks turvalisem tulla kokku harjumuspärases paigas. Sadamateatri kasuks räägib ka teatrimaja sobivus ratastoolilaste vastuvõtuks.

Teatrifestivalil osalejate arv on aastaga kasvanud. Alguses oli neid vähem, juubelihõnguliseks 2012. aastaks kasvas truppide arv 21-ni. Sel aastal osales 19 truppi, mitmest koolist lausa kaks. Osa koole korraldab Savilinnu eel koolisiseseid konkursse. See on rõõmustav, sest mida rohkem lapsi teatriharrastusest osa saab, seda parem. Pole see ju ainult silmaringi suurendav, mälu arendav või lugemisoskust parandav tegevus. Teatriharrastus on parim meeskonnatöö koolitus, suhtlemistreening ja põnevaim vaba aja veetmise viis.

Kahel aastal on festivalile tuldud ka Soomest. Mõeldes teistelegi võimalikele väliskülalistele ja peagi sündivatele uutele näitetruppidele, on käinud peast läbi kahepäevase festivali mõte. Samas osaleb üritusel hulk lapsi, näiteks ratastoolilapsi, keda on raske koolimajas majutada. Otsustasimegi esialgu panustada pigem sisule: soovime, et kõik juhendajad oleksid võimelised õpilasi heal tasemel suunama, et teatriharrastus oleks lastele tõeliselt arendav ja elamuslik. Igal festivalil analüüsib mõni žürii liige lavastusi ja annab juhendajatele nõu. Teist aastat korraldame juhendajatele ka koolitusi, et anda neile lastega tulemuslikumaks tööks teadmisi ja oskusi.

Kunstiliselt nauditavate lavastuste hulk ongi aasta aastalt suurenenud.

On ka etteasteid, mis pole täiuslikud, kuid ometi liigutavad saalis­istujaid pisarateni ja panevad tegema kummardust neile raske puudega siirastele ja võluvatele lastele ning nende õpetajatele, kes lastega vaeva näevad.

Kindlasti aitab Savilinnu festival ühiskonda sallivamaks ja hoolivamaks muuta ning kasvatada arusaama, et iga inimene on väärtuslik ja ainulaadne.

Katrin Luts, festivali peakorraldaja


2 kommentaari teemale “Tosin aastat Savilinde ehk Festival, kus kõik on võitjad”

  1. Kiitus! ütleb:

    Super oled Katrin! Õnne ja edu Sulle ja teie tiimile!

  2. Signe Stern ütleb:

    Üks tõsiselt tänuväärne üritus. Suur tänu korraldajatele! Lastel olid emotsioonid laes!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!