Jevgeni Ossinovski: vajaduspõhise õppetoetuse tingimused muudetakse õiglasemaks

10. juuni 2014 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski tutvustas teisipäevasel kohtumisel Eesti Üliõpilaskondade Liiduga (EÜL) eelnõu, millega muudetakse vajaduspõhine õppetoetus üliõpilastele kättesaadavamaks ning õiglasemaks, teatas ministeeriumi pressitalitus.

Praegu on vajaduspõhist õppetoetust võimalik saada ainult tudengitel, kes täidavad õppekava normkoormusel ehk 100% ulatuses. See tähendab, et ühel semestril mõne punkti saamata jäämisel jääb üliõpilane õppetoetusest ilma. Eelnõu kohaselt saaksid edaspidi õppetoetust kõik täiskoormusel ehk õppekava vähemalt 75% ulatuses täitvad tudengid.

Ministri sõnul on vajaduspõhise õppetoetuse eesmärk aidata majanduslikult vähekindlustatud perest pärit üliõpilase kõrgkooliõpinguid. „Kuna nende noorte õpingud on igal juhul raskendatud, peab vajaduspõhise õppetoetuse süsteem olema paindlik. Mõne aine ebaõnnestumisel õppetoetusest ilma jätmine seaks ju küsimuse alla õpingute jätkamise võimalikkuse majanduslikus raskustes olevatele üliõpilastele,” rõhutas Ossinovski vajadust muuta saamise tingimusi mõistlikumaks.

Samuti on plaanis vajaduspõhist õppetoetust laiendada viisil, mis võimaldaks saada seda ka neil üliõpilastel, kes hetkel ei kvalifitseeruks toetuse saajaks. Eeskätt puudutab see üliõpilasi, kelle pere majanduslik olukord on ootamatult halvenenud või kus üks vanematest perekonda ei toeta.

Ossinovski lisas, et praeguse vajaduspõhise õppetoetuse taotlussüsteemi plussid on operatiivsus ja eesti.ee-st taotlemise mugavus, ent registripõhised andmed ei lähe alati kokku üliõpilase reaalse olukorraga, mistõttu jääb osa noori õppetoetusest ebaõiglaselt ilma.

„Tahaksime juba järgmisest aastast rakendada süsteemi, mille kohaselt hakkaks kõrgkool jagama eritoetust neile, kelle tegelik majanduslik olukord on halvenenud,” ütles minister.

EÜL-i juhatuse esimees Sigrid Västra sõnul on väga positiivne, et ministeerium on võtnud üliõpilaste ettepanekuid kuulda ning soovib nendest lähtuvalt ka tegutseda. „Õppekoormuse määra muutmine vajaduspõhise toetuse taotlemisel ning erifondi loomine on täiendavaks garantiiks majanduslikult vähekindlustatud tudengitele, võimaldades neil täielikult õpingutele pühenduda,” ütles Västra.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!