Keskus täis energiat

20. juuni 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Nädal tagasi avas Tallinnas Põhja puiesteel asuvas ajaloolises elektrijaamas taas uksed energia avastuskeskus, mis pakub kolmel korrusel nii silmaga nähtavaid, kõrvaga kuuldavaid kui ka käega katsutavaid teadmisi helidest, valgusest ja muust reaalainelisest.

Kogu perele põnevat tegevust pakkuva maja kõrgeimal korrusel on ohtralt mehaanilisi atraktsioone, mis annavad teadmisi ja katsevõimalusi vanematele, keskmine korrus tutvustab lapsesõbralikult kohaliku põlevkivienergeetika ajalugu ning alumine, interaktiivne korrus peeglilabürindi, kaleidoskoobi, välgutrepi ja tünnitrummidega viib vaimustusse ka kõige väiksemad.

„Seal oli välk puuri pandud!” kõlas ühe avapäeval keskust külastanud kolmeaastase peamine mulje. Ja tõsi ta on – keskuse üks võimsamaid eksponaate on terves Euroopas ainulaadne välgugeneraator, mis võimaldab hirmsa mürinaga luua kuni kolmemeetriseid välgunooli ning mille üle 3000-ruutmeetrise ja enam kui saja eksponaadiga keskuse inimesed ise eriti uhked on.

1 Energiakeskus (10)Lisaks meelelahutusele pakub energiakeskus kahtlemata ka tublisti teadmisi. Nii tegutseb seal teadusteater ning külastada saab planetaariumi. Lisaks heli-, valguse-, optika-, klassikalise füüsika, taastuv- ja tuumaenergia ning energia- ja elektritootmise ajaloo alasele püsiekspositsioonile on avatud pidevalt ka ajutisi näitusi, praegu näiteks geomeetrianäitus „Avasta matemaatikakunst”.

Keskuses saab pidada koolitunde ja sünnipäevi ning õpetajad, olgu õpilastega või ilma, on sinna väga oodatud.

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul loodab Eesti Energia avastuskeskuse ühe asutajana, et selline keskus aitab ärgitada lastes ja noortes huvi teaduse ja reaalainete vastu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!