Millest kirjutab 20. juuni Õpetajate Leht?

19. juuni 2014 - Kommenteeri artiklit

Õpetajal sai ülikool läbi

Programmi „Noored kooli” raames Lähte ühisgümnaasiumi õpetajaks läinud Gerli Lokk on nüüd „relvastatud” Tartu ülikooli cum laude magistridiplomiga. Ta on üks 199 tudengist, kes tänavu Tartu ülikoolis õpetajakoolituse lõpetas.

Huvitav kool ei pea iseendaga monoloogi

Pille Liblik: „Senised edukad liikumised, nagu ettevõtlik kool, tervist edendav kool, Waldorfi koolid jne näitavad, et kvaliteetsema hariduse saavutamiseks on võimalik koolielu korraldada teistmoodi. Huvitava Kooli eesmärk on koondada ja viia koolide head kogemused õppijakeskse õppe rakendamisel riiklikku hariduspoliitikasse.”

Palju suhteid, vähe maju

Kaarel Tarand: „Eesti laantes leidub hüljatud koolimaju juba rohkem, kui pärast sõda seal metsavendade punkreid oli, kuid ikka ei peata keegi Norra abiraha kulutamist mõisakoolide programmi raames või teises otsas uute nn riigigümnaasiumide projekteerimist ja rajamist maakonnalinnadesse Bismarcki-aegsete arusaamade järgi.”

Ebatäpsustest põhikooli matemaatika lõpueksamil

„Mind hämmastas põhikooli matemaatikaeksami puhul see, kui lohakalt käib selle eksami koostaja ümber andmete täpsusega (ehk tüvenumbritega),” kirjutab keemiaõpetaja Martin Saar.

Kui jätaks kinnitamata

Priit Põhjala: „Ma olen märganud, iseäranis ajalehti lugedes, et lisaks käivitamisele-käivitumisele on moodi tulnud kinnitamine. Kõik aina kinnitavad kõike, isegi kui sellise kaaluka, rõhutava sõna järele väga tarvidust ei ole või kui see kohe sugugi konteksti ei sobi. Oleks päris tore, kui vahelduseks mitte ei kinnitataks, vaid lihtsalt öeldaks, sõnataks, lausutaks, mainitaks, tähendataks, märgitaks, teatataks või arvataks. Öeldava tõeväärtusele tuleks see praegu, ülemäärase kinnitamise ajal kasuks.”

Meesõpetaja Eesti koolis

Ahti Noor: „Eelkõige alg- või põhikoolis töötavale meesõpetajale on sõbrad, tuttavad, perekond ja kolleegid pannud surve teha karjääri. Vahel pole meesõpetajal aga sellist ambitsiooni – ta on soovinud saada õpetajaks, sest talle meeldib õpetada. Sellise ambitsiooni puudumist loetakse ebamehelikuks ning arvatakse, et sellise mehe koht ei ole koolis.”

Mitte alati pole parim kõige parem

„Ülivõrded on ainsad, mida usume,” kirjutab teaduskirjanik Tiit Kändler ja väidab, et mitte alati ei anna eliitkool, väiksem klass ja rohkem raha hariduses parimat tulemust.

Sünnipäevakingiks kunstinäitus

Pool sajandit Ida-Virumaal Illuka mõisakoolis õpetajana töötanud Marta Reinsalu tähistas oma 80. sünnipäeva elu esimese kunstinäitusega kohalikus raamatukogus.

Oleks selliseid õpetajaid rohkem!

Pärnu Koidula gümnaasiumi õpetajast Madis Somelarist kirjutavad 11. klassi õpilased Petra Prints ja Elis Pill.

Homerose eeposte Läänemere päritolu

Juuni lõpus külastab Saaremaad roomlane Felice Vinci, kes tutvustab Kuressaare raekojas 27. juunil oma intrigeerivat teost „Homerose eeposte Läänemere päritolu. „Ilias”, „Odüsseia” ja müüdiränne”. Autor esitab seal põneva pildi Mükeene kultuuri Läänemere juurtest ja Kreeka tsivilisatsiooni enese algupärast.

Kuidas põhikoolipoisse kutsekoolis hoida?

Kutsekoolid loodavad, et täiskohaga rühmajuhendajad aitavad väljalangust oluliselt vähendada.

Lapsevanem, suhtleme parem silmast silma

Tallinna Pääsusilma lasteaia direktor Silvi Suur kaitses tänavu Eesti esimese lasteaiadirektorina doktorikraadi. Töö teema oli „Õpetajate, direktorite ja lastevanemate hinnangud koostööle koolieelses lasteasutuses”.

Orsi – Maidla vabatahtlik Ungarist

Ungari neiu Orsolya Jancsovicsi vabatahtliku aasta Ida-Virumaal Maidlas sai läbi. Noortekeskuse juhataja Gerri Alamets ütleb, et Orsi tõi kogukonna ellu palju rõõmu ja kirevust, ja loodab teda peagi jälle Eesti näha.

Minu ilusad õpiaastad

Reet Linna meenutab oma tudengiaastaid Tallinna pedagoogilises instituudis ja kokanduskursust legendaarse Salme Masso juhendamisel.

Loovalt loovtöödest

Juba paar aastat näeb põhikooli õppekava ette, et õpilastel tuleb 7. või 8. klassis valmistada ja kaitsta loovtöö. Nii vorm kui ka sisu on õpilase enda valida. Nõnda valmibki üheksa kuu jooksul hulk raamatuid, filme, käsitööesemeid, laulu- ja tantsunumbreid, makette. Loovtöö vorm lubab fantaasial lennata ja tegelda sellega, mis endale kõige rohkem meeldib.

Järgmine Õpetajate Leht ilmub 22. augustil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!