President Ilves kutsus koolilõpetajaid suurelt mõtlema

26. juuni 2014 - 1 Kommentaar

„Edu sünnib just sellest, et mõeldakse väljaspool etteantud stampe. Keegi ei saa teile ette kirjutada, mida oma haridusega peale hakata, mida edasi õppida, kuhu tööle minna, millal ja millist perekonda luua. Teie loote ise oma elutee,” ütles president Toomas Hendrik Ilves täna Vabariigi Presidendi Kantselei roosiaias parimate gümnaasiumi- ja kutseõppeasutuste lõpetajate ning kõrgkoolilõpetajate vastuvõtul.

„Sealjuures te võib-olla komistate ja kukute. Seda ei tuleks karta. Eksimised kuuluvad loova elu juurde. Ärge jätke oma unistusi teostamata teiste hukkamõistu hirmus. Ja ärge mõistke hukka, kui näete teisi libastumas,” lisas riigipea kantselei teatel oma kõnes.

President Ilves nentis, et nagu keegi ei õpi täna kutsariks ega masinakirjutajaks, kaovad varsti mõnedki täna veel tavalised ametid. „Et olla edukad, peame käima ajast paar sammu ees; peame oskama näha, mis ootab kümne, kahekümne, viiekümne aasta pärast. Tulevikus pole enam lihtsalt juriste, arste, geneetikuid või isegi rahvaluule kogujaid. See ei tähenda, et hakkame kõik insenerideks. Aga kõigi teiste erialade esindajad peavad üha enam olema ühtlasi infotehnoloogia spetsialistid,” märkis riigipea.

President Ilves rõhutas, et maailm, millesse praegused koolilõpetajad on sirgunud, on keeruline ja seda mitte ainult peadpööritava kiirusega areneva tehnoloogia pärast.

„Euroopa on vaevalt väljumas majanduskriisist, mis on seadnud kahtluse alla ootused kindlustatud heaolule ka kõige rikkamates riikides. Kusagil ei oodata enam eluaegseid töökohti ega tagatud pensionit,” ütles president Ilves. „Ja meie idanaaber oma käitumisega Ukrainas on osutanud, et rahu Euroopas pole nii kindel nagu oleme viimase veerandsaja aasta jooksul hakanud arvama. See kõik tähendab, et midagi ei saa pidada endastmõistetavaks. Peame oma heaolu ja turvatunnet, riigina ja igaühe elus, üha uuesti looma.”


Hetkel ainult üks arvamus teemale “President Ilves kutsus koolilõpetajaid suurelt mõtlema”

  1. Kuulutaja ütleb:

    Tavaliselt paigutatakse suurelt mõtlejad psühhiaatriahaiglatesse ravile. Kas President on välja kuulutanud uue ( vana ) ajastu ?

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!