Tartus tuleb konverents väärtuskasvatusest alushariduses

3. juuni 2014 - Kommenteeri artiklit

Kolmapäeval, 4. juunil kell 9.30 korraldab Tartu ülikooli eetikakeskus konverentsi „Väärtuskasvatus kodus ja lasteaias”, kus arutletakse hea lasteaia aspektide üle ning tutvutakse väärtuskasvatuse meetoditega, mis toetavad laste individuaalset arengut ja soodustavad koostööd lasteaia ja kodu vahel.

„Lapse kasvatamisel on esmane vastutus kodul. Ent just lasteaial on suured võimalused teadlikult suunata ja toetada lapse kujunemist heaks ja ausaks, loovaks ja ettevõtlikuks inimeseks,” ütles konverentsi üks korraldaja, TÜ eetikakeskuse projektijuht Triin Pisuke-Roos. Ta tõdes, et väärtuskasvatus peaks lasteaia tegevustes olema sama oluline kui lugema või kirjutama õpetamine, sest väärtused suunavad meie valikuid, hoides meid õigel teel.

Heas lasteaias on kõik tegevused läbi mõeldud väärtuskasvatuse võtmes. Hea lasteaed on toeks ka kodule, leppides kokku, millised väärtused peaks laps saama kaasa kodust, millised lasteaiast ja kus kantakse ühist vastutust. Mida aga teha siis, kui lasteaia ja kodu arusaamad on väga erinevad? Kuidas neid erinevusi ületada? Kuidas jõuda viljaka koostööni, mis toetab lapse kasvamist ja arengut? „Need on küsimused, millele vastuste leidmine ajendab meid kõnealust konverentsi korraldama, et üheskoos nende teemade üle mõtiskleda,” sõnas Pisuke-Roos.

Konverentsil kõnelevad teiste hulgas haridus- ja teadusministeeriumi üld- ja kutsehariduse asekantsler Mart Laidmets, TÜ eetikakeskuse juhataja ja praktilise filosoofia professor Margit Sutrop ja TÜ ajakirjanduse professor Halliki Harro-Loit.

Oma kogemustest räägivad väärtuskasvatuse eest kiita saanud lasteaiad: Tallinna Linnupesa lasteaed, Tallinna Suitsupääsupesa lasteaed ja lastekeskus Midrimaailm.

Lisainfot konverentsi kohta leiab TÜ eetikakeskuse veebilehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!