Ühistegevus toetab kooskasvamist

16. juuni 2014 Ester Urbanik ja Margit Kits lasteaed Walko õpetajad - Kommenteeri artiklit

Lasteaed Walko asub Valga linnas, otse Läti Vabariigi piiri ääres. Lasteaeda ümbritseb suur roheala põlispuude ja künkanõlvadega. Õueala võimaldab lastel saada esmaseid teadmisi ja kogemusi loodusest, kuulata linnulaulu, möödavoolava Konnaoja vulinat, uurida KIK-i toel valminud jäljemajast ning pesakastidest loomadega seonduvat lasteaiast lahkumata.

Walko lasteaia lapsed on enamuses pärit linnakorteritest. Perede kokkupuude loodusega piirdub peamiselt Valga linna kaunite parkidega. Tänapäeva elutempo juures on võõrdutud pikematest loodusmatkadest ja metsas rändamisest. Alustades loodushoidlikku ellusuhtumise juurutamist juba lapseeas on lihtne seda tööd jätkata põhihariduse õpetamisel, kasvatades keskkonnasäästlikke ja loodust hoidvaid kodanikke.

Tänu KIK-i toetusele on lasteaed osalenud läbi viie aasta keskkonnateadlikkuse tõstmise projektide tegevustes. Lapsed on rännanud Eesti eriilmelistel metsaradadel ja käinud uut tarkust saamas mitmes loodushariduskeskuses.

Lõppenud õppeaastal läbiviidud projekt „Vesi loob elu” võimaldas lastel mõista paremini vee kui eluallika tähtsust. Tegevused algasid vee märkamisega õuealal. Vaadeldi ilma lasteaia ilmajaamas, kirjeldati ilmastikunähtusi, sademeid ning üritati neid eri viisidel kujutada. Teadmiste jäädvustamiseks meisterdati veemaailmu, valmistati raamatuid ning koostati vaatlustabeleid.

Elevust tekitas nii väljasõit Võrtsjärve järvemuuseumisse ja ka õppekäik Valga linnas Pedeli jõe äärde, kus uuriti vee-elukaid, Eesti vetes elavaid kalu ning hinnati nende elutingimusi. Kahvaga veest väljatõstetud putukaid ja vastseid sai hiljem luubi abil täpsemalt uurida ja nende eluea pikkust ilma vees olemata hinnata. Vee liikumise jõudu uuriti Hellenurme vesiveskis ning sealsetest kogemustest ja emotsioonidest said osa ka vanemad. Nimelt võisid lapsed veskis jahvatatud jahust ise leiba küpsetada ja seda ka koju viia.

Projekti üheks eeldatavaks tulemuseks oli ka laste ja lastevanemate iseseisev vee säästliku kasutamise oskus. Selleks viidi läbi ankeetküsitlus vee kasutamise kohta koduses majapidamises, suunates tähelepanu oskuslikule vee tarbimisele ja oma harjumuste analüüsile. Pärast nädalast vee tarbimise jälgimist olid lapsed ka lasteaias tähelepanelikumad ja kriitilisemad nii enda kui ka kaaslase veekasutuse suhtes. Ankeetküsitluse tulemused avaldati lasteaia ajalehes Põnnikaja.

Kõige pikemaajalisem projektiga kaasnev ettevõtmine oli katsete tegemine. Lõbustavaks tegevuseks oli vee kasutamine lahustina: siin sai maitsta ja vaadelda lahuse tekkimist ning jälgida, kuidas ained veega edasi kanduvad.

Teine suurem katseplokk oli katsed taimedega. Katsete käigus jälgiti ja koostati vaatlustabelid taime arengu kohta vastavalt sellele, kuidas ja kas mullapinda hoiti niiskena. Vastavalt taime ülekastmise ja alakastmisega mõistsid lapsed vee tähtsust arenemisel ja kasvamisel. Oma käega mulda pistetud ja õigesti hooldatud seemnetest võrsusid lopsakad lille- ja tomatitaimed, mis müüdi maha kevadisel lasteaia perelaadal. Saadud tulu läheb lasteaia õuesõppe vahendite soetamiseks.

Lasteaias Walko korraldatud loodusprojektides saadud teadmisi ja kogemusi jagavad lapsed kodus oma lähedastega, suunates neid loodussõbralikumalt käituma ja hindama ning väärtustama elukeskkonda. Projekt „Vesi loob elu” on jätkusuutlik, valmistades ette lapsi õppekava läbimiseks põhikoolis, mille eesmärk on väärtuskasvatus, loovus ja uurimuslik õpe.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!