Laulupeol käis rekordarv külastajaid

7. juuli 2014 - Kommenteeri artiklit

Nädalavahetusel peetud XXVI laulu- ja XIX tantsupidu „Aja puudutus. Puudutuse aeg” oli läbi aegade osalejaterohkeim. Esialgsetel andmetel külastas pidu kolmel päeval üle 153 000 inimese, teatas Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse pressiesindaja. Korraldajad tänavad osalejaid.

Kõige enam – 67 000 – väljastati pileteid ja kutseid pühapäevasele laulupeo kontserdile „Puudutuse aeg”.

Pühapäevase peo kulminatsiooniks oli ühendkooride esituses kõlanud selle peo nimilugu „Puudutus”, mille autoriteks on Kristiina Ehin ja Tõnu Kõrvits. Laul tuli kordamisele kaks korda, pakkudes selle peo ühe emotsionaalseima hetke. Pidu ei tahtnud kuidagi lõppeda, sest koorid esitasid spontaanselt armastatud dirigentide juhatusel veel mitu lisalugu nagu „Laul Põhjamaast”, „Ta lendab mesipuu poole” ning nimilugu „Puudutus”.

„See pidu puhastas inimeste hingi üle Eestimaa. See, mis on südames sügaval, sellel ei ole hinda, selle üle ei kaubelda,” lausus Eesti Laulu- ja tantsupeo SA juhataja Aet Maatee.

„Mul on tohutult hea tunne, et ma olen sündinud Eestis, et ma räägin eesti keelt. Et ma saan anda ühe väikese panuse sellisesse asja nagu on laulupidu”, ütles laulupeo kunstiline juht Hirvo Surva, kellele dirigent Eri Klas andis laulupeo viimasel kontserdil kingitusena üle legendaarse dirigendi ja laulupeo juhi Gustav Ernesaksa taktikepi.

„See puudutus, mis tantsijate poolt tuli, oli siiras, aus ja puhas. See puudutus tuli tantsijate südamest,” lisas tantsupeo pealavastaja Maido Saar.

Vaatamata väga suurele rahvahulgale, möödus peo nädalavahetus operatiivteenistustele rahulikult ning enim tuli tegelda kadunud esemete ja eksinud lastega. Peonädalal ei registreeritud peolistega ühtegi liiklusõnnetust ega tõsist avaliku korra rikkumist, kinnitas politsei. Samuti ei olnud tõsisemaid vahejuhtumeid laulu- ja tantsupeo meditsiiniteenistusel, päästeametil ega turvateenistusel.

„Arvestades suurüritustele kaasnevat liiklusseisakuid, liikluse ümberkorraldust ja suuri rahvamassi, tänab politsei kõiki pidulisi mõistva ja rahumeelse suhtumise ning käitumise eest, mis aitas kaasa rahvapeo turvalisusele,” ütles Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder.

Ka peo kunstilised juhid ja korraldajad tänavad kõiki osalisi ja pealtvaatajaid suurepärase peo eest.

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu toimus 4.–6. juulini. Tantsupeol „Puudutus” anti kolm etendust. Laulupeo kavas oli tänavu kaks kontserti – „Aja puudutus” ja „Puudutuse aeg”.

Järgmine, noorte laulu- ja tantsupidu toimub 2017. aastal. Viie aasta pärast, 2019. aastal möödub aga 150 aastat esimesest laulupeost ning toimub XXVI laulu- ja XX tantsupidu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!