Noored pürivad spaateenindajaks ja reisikorraldajaks

30. juuli 2014 - Kommenteeri artiklit

Kui  Tartu kutsehariduskeskuses (KHK) tahavad noored tänavu enim õppida spaateenindust, siis Eesti hotelli- ja turismikõrgkooli (EHTE) sisseastujate seas on populaarseim eriala reisikorraldus.

Tartu kutsehariduskeskuse pressiesindaja teatel kestab sealne vastuvõtt 1. augustini, kuid spaateenindaja erialal on juba praegu kolm kandidaati ühele kohale. Keskhariduse baasil erialadest on kõrgem konkurss ka juuksuri ja ärikorralduse erialal. Põhihariduse baasil erialadest on tänavu olnud eelistatumad IT-süsteemide spetsialisti, majutusteeninduse ja keevitaja eriala.

Suurim uuendus kooli vastuvõtu osas on tänavu võimalus kandideerida korraga kahele erialale, mida on kasutanud 2/3 sisseastujatest. Uudse trendina aga on seni mehelikeks peetud erialadele nagu sõiduautotehnik, automaaler ja elektrik kandideerimas ka palju tütarlapsi. „Oma hinnete ja õpihuviga võinuks ta minna ka gümnaasiumi, kuid tütre soov oli kindlasti peale põhikooli minna autoasjandust õppima,” rääkis sõiduautotehnikuks pürgiva Greete ema Krista Kuningas. Ta lisas, et kui see huvi ikka nii suur on, siis tema kätt ette panna ei saa.

EHTE-le esitati tänavu 197 sisseastumisavaldust, millest 117 olid kutseõppuriteks pürgijatelt. Neist enamik – 74 ehk enam kui neli inimest kohale – soovis õppida reisikorraldust, Järgnes hotelliteeninduse erialale 34 sooviavaldusega, vastu võetakse peaaegu poole vähem.

EHTE koolis saab õppida ka rakenduskõrghariduse suunal. Seal on populaarseimaks erialaks hotellimajandus, kuhu on avalduse esitanud 33 noort, järgneb reisikorraldus 32 avaldusega. Hotellimajandust on võimalik õppida nii eesti kui inglise keeles.

„Reisikorraldus on sisseastujate seas populaarne tänu sellele, et noortele meeldib reisida – selline ongi vastuvõtuvestlusel komisjonile sagedamini mainitav argument. Reisikorraldus oma olemuselt eeldab üsna laia silmaringi ehk mõne kitsa valdkonna superoskuste asemel on pigem abiks maailma asjadega laiemas plaanis ja üldisemas joones kursisolemine,” ütles EHTE rektori kohusetäitja Ain Hinsberg. „Hotellimajandus aga tõmbab endale noorte huvi suurte rahvusvaheliste hotellide luksuse ja stiilsusega ehk kes siis sellises väärikas töökohas, mis võib tulevikus ka suure tõenäosusega välismaal olla, ei tahaks ennast teostada.”

EHTE kooli järgmised sisseastumiskatsed rakenduskõrghariduse suunale toimuvad 31. juulil. Õpilasi võetakse vastu kolmele põhisuuna õppekavale – reisikorraldusele, hotellimajandusele ja toitlustusteenuste korraldusele. Võimalik on õppida nii päevases- kui kaugõppes.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!