Füüsika teeb õhu värskemaks

29. aug. 2014 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Tartu lapsed tegid särasilmil esimesi katseid juba enne kooliaasta algust – ülikooli uus füüsikahoone avati meeleoluka teadusfestivaliga „Õhus on füüsikat”.

Hoolimata lausvihmast kogunes Maarjamõisa tehnoloogialinnaku uusimasse hoonesse tartlasi juba kolm tundi enne ametlikku avamistseremooniat, sest ega iga päev saa süüvida labori saladustesse ega küsimusi esitada. Näiteks uuriti, kas soojad suved tulevadki nüüd iga kahe aasta tagant.

Lapsi haarasid Ahhaa teadusteatri tossu ja paugutamisega etendused, hiirelõksu kasutades prooviti liikuvat masinat meisterdada.

Physicum on Ida-Euroopa nüüdisaegseim füüsikahoone, kus asub mitmeid rahvusvaheliselt tunnustatud ja kõrgtasemel üksusi, nagu materjaliuuringute keskus ja Eesti kiirekanal, samuti võimalused nanotehnoloogia uuringuteks.

Kasvama peaks füüsikute omavaheline sünergia, sest varem tehti teadus- ja õppetööd linna eri otstes.

13 000-ruutmeetrise hoone ehitus läks maksma üle 16 miljoni euro, millest 13,5 miljonit kaeti Euroopa regionaalarengu fondi rahast. Laboripargi kalleim aparatuur on kaks miljonit eurot maksnud läbivalgustav elektronmikroskoop.

„Ehitamise käigus oli aegu, mil kõik tundus jube,” meenutas füüsika instituudi direktor professor Jaak Kikas. „Aga mida rohkem maja valmis sai, seda enam hakkas meeldima. Ehitaja tegi tubli töö.”

Direktorile meeldib kõndida maja katusel, kust avaneb vaade kogu tehnoloogialinnakule. Katusel on Estcube’i antennid ja sinna tuleb ka ilmajaam.

Samuti naudib Kikas seismist raamatukogu ees asetsevate riiulite juures, mis on täidetud vanade füüsikaajakirjadega. Mõni on isegi üle-eelmisest sajandist.

„See sisendab aukartust, annab ajalise perspektiivi ja paneb mõtlema, et teeme vägevaid asju, aga see kõik tuleb järjekindlalt minevikust ja kellegi eelnevatest tegemistest,” mõtiskles Kikas.

Nagu vanassegi, on ka uude füüsikahoonesse oodatud füüsikaõpetajad koos õpilastega. „Võimalused midagi näidata ja lävida on head,” märkis Kikas ja lisas, et kõige tähtsam on, et noored ikka tuleksid füüsikaõpetajaks õppima.

„Meie füüsikud on kõrgelt hinnatud ja teevad ülimalt head rahvusvahelist koostööd. Nende säravaid jälgi on ka meie kultuurimaastikul,” ütles lindilõikamistseremoonial osalenud president Toomas Hendrik Ilves. „Seetõttu on tõesti hea tõdeda: õhus on füüsikat ja see teeb Eesti õhu palju värskemaks.”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!