Maailm meie ümber muutub …

22. aug. 2014 Meeli Parijõgi - Kommenteeri artiklit

Eesti esimesel arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse organisatsioonil Mondo on uueks õppeaastaks palju plaane.

Hiljuti avaramatesse ruumidesse kolinud Mondo kontor Tallinnas Tellis­kivi keskuses valmistub lahtiste uste päevaks ning uueks õppeaastaks. „Meil on nüüd suurem koolitusruum, kus korraldame regulaarselt koolitusi nii õpetajatele kui ka noorsootöötajatele ning teeme ka avalikkusele suunatud üritusi,” tutvustab Johanna Helin Mondo uuenenud maailmahariduskeskust. „Püüame teha temaatilisi üritusi igal kuul. Näiteks käivad eksperdid rääkimas arengumaadest. Süüria olukorrast kõneles Erik Männik kaitse­uuringute keskusest, Birmast Tallinna ülikooli teadlased. Kindlasti tulevad jutuks Ghana ja Afganistan. Võib-olla ka Kesk-Aafrika, kuna meil on plaan sinna humanitaarabi toimetada. Need on õhtud, kus ka meie õpime, kutsume esinejad, kes oskavad asju laiemalt lahti rääkida. Kõik huvilised on aga oodatud 30. augustil kuulama meie vabatahtlikke eri riikidest.”

Vabatahtlikke saadetakse praegu Ghanasse, Keeniasse ja Ugandasse ning esimest korda Birmasse. Keenias on esmakordselt kaks kurti vabatahtlikku koos saatjaga. Uus ja huvitav on seegi, et nad teevad blogi ka viipekeeles. Augusti lõpus läheb Ghanasse õpetaja Liina Saaremäe Laagri koolist, jaanuarist õpetaja Karolin Mäe Audentese erakoolist. Nad aitavad kohapeal Eesti ja Ghana sõpruskoole ja ka Eesti inimeste toetatavaid lapsi, aitavad neil toetajatele kirju kirjutada. Plaan on teha lastele lugemise ja kirjutamise tasemekontroll ning vajadusel aidata neid järele. Mõlemad on neli kuud kohapeal, nagu varasemadki vabatahtlikud.

Sõpruskoolid arengumaades tutvustavad kohalikku toitu

Johanna Helin räägib, et Eesti, Ghana, Keenia ja Afganistani sõpruskoolid on töömahukas valdkond, kuna kommunikatsioon ei tööta nii nagu Euroopa koolidega: „Mõtlesime, et kergem on arendada ühisprojekti. Sel aastal võtame ette toiduteema, mis puudutab igaüht. Koolid Ghanas, Keenias, Afganistanis ja Jeemenis teevad toidu kasvatamise, toiduvalmistamise või toiduga seotud traditsioonide teemalisi projekte. Püüame need panna huvitavalt ühisesse blogisse, kus ideid jagada. Asjast huvitatud Eesti õpetajad on oodatud meiega kontakti võtma. Teema saab iga õpetaja lahendada just oma huvidest ja õppekavast lähtudes. Toiduteema on lai ja sobib mitme õppeainega. Kuna lõpptulemused peaksid olema ingliskeelsed ja esitatud video, piltide vms kujul, siis saab projekti siduda ka keeleõppe ja kunstiõpetusega. Jeemenis näiteks planeeritakse juba toiduvalmistamise videolõike. Teiste maade lastel oleks aga huvitav näha, milliseid taimi Ghanas toiduks kasvatatakse.”

Maailmaharidus ja maailmapäev koolides

Mondo maailmahariduse koolitusprogramm õpetajatele algab taas oktoobris. See süvendab teadmisi mitmel teemal: keskkond, jätkusuutlik areng, sotsiaalne õiglus, inimõigused, konfliktid ja rahu, multikultuursus. Programmi jooksul eeldatakse, et õpetajad tegutsevad ka koolis koolituse vallas, teevad väikesi projekte või näiteks maailmapäeva. Maailmapäev on üritus, kus õpilased tutvuvad arengumaade, maailma usundite, õiglase kaubanduse, globaalsete keskkonnaküsimuste või rahvusvahelise poliitikaga. Mondo teeb uue õppeaasta alguses õpetajatele maailmapäeva korraldamise konkursi, mille auhinnaks on tänavu reis Keeniasse.

Sügisel kuulutatakse välja ka esseekonkurss gümnaasiumiõpilastele, mille teemad on seotud arengumaade, heategevuse ja üleilmastumisega. Konkursi võitja reisib koos õpetajaga kevadvaheajal Keeniasse.

Kuna Mondol on raamatukogu, kust saab laenutada maailmahariduse teemal raamatuid, uuenenud filmikogu, kust filme laenutada, ja inimesed, kes on ühel või teisel teemal või mõne riigi asjus eksperdid, õhutatakse õpilasi tegema Mondo tööga seotud teemadel uurimis- või loovtöid ja ollakse valmis neid juhendama, julgustab Johanna Helin.

HeaTeoTööpäev õpilastele – mis ja milleks

Mondo juurutab Eestis HeaTeo­Tööpäeva ideed. Eelmisel õppeaastal tegid sellega algust neli kooli: Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasium, Vanalinna hariduskolleegium, Jüri gümnaasium ja Valga gümnaasium.

HeaTeoTööpäeva projektijuht Tormis Laanisto räägib, et tegemist on Põhjamaade eeskujul Eestisse toodud heategevusvõimalusega koolinoortele. Tööd tehakse kohalikus ettevõttes, kodus, sugulase või naabri juures. Kõigepealt peab noor ise leidma töökoha, nii saab ta ka tööotsimis- ja -tegemiskogemuse. Tööpäev oleks umbes poole päeva pikkune, neljatunnine. Teenistuse suunab noor heategevusse. Kui pilootprojektis oli selleks Tarkusefond, mis toetab stipendiumidega Ghana ja Keenia noorte gümnaasiumi- ja kutseharidust, siis nüüd lisandub mitu valdkonda, mille seast noor heategija valib, kuhu annetada. Näiteks välikempsude rajamine Afganistani koolide juurde, kuna seal on tõsised hügieeniprobleemid. Või peamiselt arvutiõppe korraldamisega tegelev IT-klubi koolidele. Koolidele jagatakse arvutid ning õpetatakse neid kasutama, seda ka pagulaslaagris Jordaanias. Neljas valikuvõimalus on mango- ja muudegi puude istutamine kui keskkonnamõjude ennetustöö Aafrikas. Tormis Laanisto: „Seal on suur probleem kõrbestumine ja seetõttu ka toidu vähesus. Selles programmis saad kaasa aidata, et inimestel oleks toit laual ja võimalik seda ka kogukonnas jagada. Mangopuu aitab kõrbestumise vastu võidelda, kuna kasvab sellistes tingimustes väga hästi ning pakub ka varju ja vilju.”

Johanna Helin lisab, et heategevusüritused võiksid ollagi osa koolitraditsioonist. Ning sellised valikkursused nagu globaliseeruv maailm gümnaasiumiastmele võiksid olla traditsiooniliselt õppekavas.

Mondo tänab kõiki õpetajaid, kes on nendega koostööd teinud ja maailma paremaks muutnud. Eriline tänu kuulub Alatskivi keskkoolile, Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumile ning Valga koolidele.

Lahtiste uste päeval kuuleb vabatahtlike muljeid

30. augustil, Telliskivi Kirbufestivali ajal on Mondos lahtiste uste päev. Kella 12–13 on üritus õpetajatele, millel tutvustatakse koolidele mõeldud tegevusi. Sellele eelregistreerunud õpetajad saavad festivali tasuta käepaela. Kella 14–16 jutustavad arengumaades töötanud vabatahtlikud oma kogemustest. Esinejad on valinud kõige huvitavamad ja endale kõige tähendusrikkamad pildid külastatud riigist ning jagavad nende põhjal oma muljeid. Kõik on oodatud kuulama ja küsimusi esitama. Mondo inimesed on kohal terve päeva, külla tulla võib igal ajal. Pakutakse õiglase kaubanduse kohvi ja šokolaadi ning saab allkirjastada õiglase kaubanduse petitsiooni, mis saadetakse suurematele šokolaaditootjatele.

Vt lähemalt mondo.org.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!