Paides arvamusfestivalil on avatud hariduslava

15. aug. 2014 - Kommenteeri artiklit

Paides peetakse täna ja homme, 15.–16. augustil arvamusfestivali, millel osaleb kahe päeva jooksul 500 arvajat, peetakse 160 arutelu ning avatud on üle 30 arutlusala. Haridusteemalisi arutelusid peetakse festivalil vähemalt kümmekond, avatud on eraldi hariduslava. Festivalist osavõtt on kõigile tasuta.

Arvamusfestivali eestvedaja Kristi Liiva sõnul on festival mõeldud kõigile eestimaalastele, kes tahavad Eesti oleviku ja tuleviku osas kaasa mõelda, olenemata ühiskondlikust positsioonist või sissetulekust. Festivali eesmärk on tuua kokku erisuguseid vaatenurki ning ideid, et arutelude tulemusel sünniks uusi teadmisi, alguse saaksid uued ühiskonna jaoks kasulikud ettevõtmised ning areneks arutelukultuur Eestis. Korraldajad loodavad, et need, kes kohale tulevad, leiavad festivalilt inspiratsiooni, kuidas elu oma kodukohas ja Eestis tervikuna paremaks teha.

„Kui eelmisel suvel tulid sõnarokifestivali mõttega kaasa üksikud esimesed entusiastid, siis tänavu on juba üle 80 tegija. Nende seas erakonnad, ettevõtted, ülikoolid, orgnisatsioonid ja meediakanalid, kes toovad festivalile sisutihedad mõttevahetused, mille keskmes on Eesti tänane ja homne käekäik,” kirjeldas Liiva festivalil eesootavat.

Arvamusfestivalil arutletakse kõikvõimalike teemade üle: ühiskond, poliitika, ettevõtlus, haridus, kultuur, meedia ja palju muud. Festivalil osalevad kõikvõimalikel elualadel tegutsevad aktiivsed inimesed, kel soov aidata edendada siinset arvamuskultuuri. Lisaks on festivalil tihe kultuuriprogramm, mis sisaldab nii muusikat, luulet kui ka teatrit ehk arvamusavaldusi teisteski vormides kui arutelu.

Hulk arutelusid on arvamusfestivalil suunatud haridusele. Näiteks peavad Martin Saar, Robert Peetsalu, Tiiu Kuurme ja Pille Liblik reedel, 15. augustil kella 19–20.30 Mäelaval Aro Velmeti modereerimisel arutelu teemal „Klassikalise kooli viimased päevad?” ning Alo Savi ja Margit Sutrop Rasmus Raski modereerimisel laupäeval, 16. augustil kella 13–14.30 Orulaval arutelu „Kuhu kaob koolirõõm?”.

Samuti on festivali lavade seas avatud eraldi hariduslava, millel reedel, 15. augustil kella 12.30–14.00 arutlevad Jevgeni Ossinovski, Gunda Tire, Kristjan Puusild ja Mihkel Kõrbe Maris Hellranna juhtimisel teemal „Kas Eesti PISA torn on viltu?”; kella 14–15.30 Janar Holm, Triin Lauri, Elisabeth Purga ja Toomas Liivamägi Triin Toomesaare juhtimisel teemal „Kas kodulähedane hea kool on võimalik?”, kella 16–17.30 Aune Valk, Eve Eisenschmidt, Brenda Roosimaa ja Triin Noorkõiv Toomas Luhatsi juhtimisel teemal „Tuleviku arhitektid: kes kujundavad meie järgmist põlvkonda?” ning kella 18–19.30 Tiit Paananen, Ants Sild, Arnold Pastak ja Laura Murd Tiia Randma juhtimisel teemal „Mis on ettevõtja roll Eesti hariduses?”.

Laupäeval, 16. augustil saab hariduslaval kella 14–15 kuulata eri vanuses laste arutelu „Millises koolis on hea õppida?”, kella 15–16.30 Leelo Tiisvelti, Ain Tõnissoni, Signe Valsbergi ja Kadri Piusi arutelu „Milleks meile koolides hindamine?” (juhib Urmas Vaino) ning kella 17–18.30 Jaak Aaviksoo, David Vseviovi, Irene Käosaare, Sergei Metlevi, Indrek Riigori arutelu „Haridus kui julgeolekugarantii?” (juhib Mariann Rikka).

Festivalilt ei puudu harivad õpitoad, ekskursioonid ja ajarännakud ning vaba mikrofoni ala oma mõtete jagamiseks. Teiste seas on oma plats lastele, raamatuvahetajatele ja rattaentusiastidele ning maailmavaatekohvikutele.

Arvamusfestival toimus esimest korda eelmisel aastal, kui kahe päeva jooksul peeti ligi 50 arutelu ja õpituba, arutelulavadel diskuteeris 200 inimest, osalejatena oli kohal umbes 2000 inimest.

Arvamusfestival 2014 toimub 15. ja 16. augustil Paide vallimäel.

Lisainfot festivali kohta leiab veebilehelt: www.arvamusfestival.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!