Sisearhitektid kaardistavad koolipõrandakatete seisukorra

18. aug. 2014 - Kommenteeri artiklit

Eesti Sisearhitektide Liit (ESL) ja Lincona alustasid esmaspäeval üleriigilist uuringut, millega kaardistatakse oktoobriks Eesti haridusasutuste põrandakatete seisukord. Uuringus osalejate vahel loositakse välja kolm uut klassipõranda katet.

Eesti Sisearhitektide Liidu juhatuse liikme Ivi-Els Schneideri sõnul ei ole Eesti õppeasutuste ergonoomikat ning materjalikasutust klassiruumis, kus lapsed suure osa oma ajast veedavad, eriti palju uuritud.

„Kuna õppeasutuste kogu sisearhitektuurilise koosluse uurimine on liialt ajamahukas, otsustasime alustada põrandakatete seisukorra ja materjalide kaardistamisest,” ütles Schneider. „Puutun isiklikult kokku mitme õppeasutustega ja näen, kui erinevad on sisearhitektuurilised lahendused ja materjalivalik ning üldine olukord. Lasteasutuse puhul ei ole see ainult maitse ning esteetika küsimus, ebasobiv materjal võib olla lastele ebaturvaline või isegi ohtlik.”

Lincona juhatuse esimehe Olavi Tuisu selgitusel võib ajaproovile vastu pidanud Eesti-aegne laudpõrand mõnes maakoolis, näiteks Vääna mõisakoolis või Tõrva gümnaasiumis, olla parem lahendus kui valesti valitud nüüdisaegne põrandakattematerjal.

„Sagedasemad probleemid valesti valitud põrandakatte puhul on selle ootamatult kiire kulumine ning efektiivse hooldamise puudumisel tekkiv sügav määrdumine. Põrandakatte puhul on väga oluline selle lihtne puhastatavus ja üldine hügieen, sest näiteks lasteaedades istuvad lapsed tihti mängides maas,” rääkis Tuisk.

Küsimustik saadetakse e-posti teel Eesti üldharidusasutustele alates lasteaedadest ja algkoolidest kuni gümnaasiumite ja erikoolideni. Uuringus osalenute hulgast loositakse välja kolm õppeasutust, kes saavad tasuta ühte klassiruumi tänapäevase põrandakatte. Auhind sisaldab sisearhitekti nõuandeid sobiva lahenduse valikuks, põrandakattematerjali Lincona esindatavalt põrandakattetootjalt Tarkett ning kogu paigaldustööd.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!