Tartu sügisfoorum kompis uue tegelikkuse piire

29. aug. 2014 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Juba seitsmendat korda algas Tartu koolirahvale uus aasta sügisfoorumiga, kus pedagoogiliste teemade asemel rõhk inspiratsiooni kogumisel ja silmaringi avardamisel.

Foorumil „Uue tegelikkuse piiridel” astusid enam kui poole tuhande õpetaja ette 45-minutiliste loengutega kaitseväelane Karin Kanarik, teadlased Madis Arukask ja Mart Noorma, ettevõtja Indrek Kasela, raamatute autorid Valdur Mikita ning Juhan Aru ja Kristjan Korjus.

Liigutav ja mõtlemapanev oli Afganistani missioonil viibinud kaitseväe peastaabi teabeohvitseri Karin Kanariku jutustus sellest, mis teeb Eesti sõduri nii heaks, et isegi kohalikud paluvad, et just eestlased jätkaksid nende piirkonnas. Selgub, et väga tähtis osa on meie sõdurite haritusel ja aupaklikul suhtumisel kohalikesse. Keskmine sõdur on 28-aastane keskharidusega noormees. Meil pole seljataga koloniaalminevikku, mistõttu me ei arva, et oskame kohalikest paremini nende elu korraldada.

„Selle asemel et uks granaadiga puruks lasta, koputame ja küsime peremeest,” rääkis Kanarik. Ka tunnevad meie sõdurid end vähem ahistatuna, kuna neid ei panda erinevalt paljude teiste riikide sõduritest vangi, kui nad viimasel hetkel peaksid missioonile minekust loobuma.

Sõtta minekule eelneb ligi kaheaastane väljaõpe koos kaitseväes teenimisega. Väljaõppe osa on ka võõra kultuuri alustega tutvumine. Lisaks adrenaliinivajadusele meelitab noori mehi võõrsile sõtta ka Eesti keskmisest paar korda kõrgem palk ning au sees sõdurivorm, tõdes Kanarik.

Doktorandid Kristjan Korjus ja Juhan Aru tekitasid huvi oma „Matemaatika õhtuõpiku” vastu ka neis õpetajais, kes seni seda raamatut ehk vältinudki. Nad rääkisid haaravalt sellest, miks matemaatika on võimas, aga ka kirg.

„Lingvistilise metsa” autor se­­mioo­tik Valdur Mikita soovitas iden­ti­teedikriisis vaevlevatel eestlastel meelde tuletada, kes me oleme ja kust tuleme. Rahvaid, kelle keel, kultuur ja loodus on ühevanused, on Euroopas ju vähe.

Tartu õpetajate sügisfoorumit korraldavad Tartu koolijuhtide ühendus ja linnavalitsuse haridusosakond alates 2008. aastast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!