Tartu ülikooli analüütilise keemia õppekava sai EL-i toetuse

13. aug. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli (TÜ) juhitav magistritaseme ühisõppekava „Excellence in analytical chemistry (EACH)”, mis avatakse järgmisel sügisel koos Åbo Akademi ülikooliga Soomest, Uppsala ülikooliga Rootsist ja Lyoni ülikooliga Prantsusmaalt, sai Erasmus+ programmist ligi kahe miljoni euro suuruse toetuse.

„Esimesel õppeaastal õpivad analüütilise keemia rahvusvahelisele magistriõppekavale vastu võetud tudengid Tartus. Teiseks õppeaastaks suunduvad nad vastavalt spetsialiseerumisele kas Lyoni, Åbo Akademi Ülikooli või Uppsalasse,” selgitas õppekava koordinaator, Tartu ülikooli analüütilise keemia professor Ivo Leito.

Ühisõppekava on esimene Eesti ülikooli juhtimisel loodud õppekava, mille läbi viimist toetatakse Euroopa Liidu ühisõppekavade meetmest „Joint Master Degrees”. Tänavuses taotlusvoorus esitati sellele üle Euroopa 58 ühisõppekava taotlust, millest rahastatakse vaid üheksat.

„Meie koordineerimisel loodud õppekava toetamine on ühest küljest kahtlemata suur tunnustus ja teisest küljest aitab kindlasti kaasa kogu keemia õpetamise taseme tõusule Tartu ülikoolis,” kinnitas Leito, kelle koordineeritavast TÜ rakendusliku mõõteteaduse magistriõppekavast EACH õppekava välja kasvas.

Ühise õppekava ettevalmistus on kestnud juba mitu aastat. Lisaks põhipartneritele osaleb selles veel 26 partnerit maailma eri paigust. Leito sõnul on partnerite hulgas nii tööstusettevõtteid ja laboreid, mis pakuvad üliõpilastele praktikavõimalusi, kui ka eri riikide kõrgkoole, mille õppejõud ja teadlased panustavad õppetegevusse.

„Tartu ülikooli senisele tööle rakendusliku mõõteteaduse õpetamisel ja arendamisel on see kahtlemata tunnustuseks, et just meie inimeste kanda on õppekava koordineeriv roll,” ütles TÜ õppeprorektor Martin Hallik. „Tartu ülikooli eesmärk on luua rahvusvaheliselt atraktiivseid õppekavu, mis suurendaksid õppetöö rahvusvahelistumist. Avatav magistriõppekava on oluline samm edasi kogu meie kvaliteetse ingliskeelse õppe edendamisel.”

Ühisõppekava rahastusleping, samuti koostööleping konsortsiumi partnerite vahel sõlmitakse eeloleval sügisel. Esimesed tudengid alustavad sel õppekaval õpinguid 2015. aasta sügisel.

Erasmus + programmiga toetatavad magistritaseme ühisõppekavade eesmärk on parandada õppetöö kvaliteeti ning edendada innovatsiooni ja rahvusvahelistumist kõrgkoolides; tõsta Euroopa kõrgharidusruumi atraktiivsust ning toetada Euroopa kõrghariduse edendamist kolmandates riikides, pakkudes parimatele magistriõppe üliõpilastele stipendiumi; parendada magistriõppe lõpetajate pädevuste ja oskuste taset ning eelkõige nende olulisust tööturul, kaasates selleks rohkem tööandjaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!