20 … laienev mänguala … Võrõpajev, Fosse, Walser, Eliot, Liiv, Tammsaare … prantslased

26. sept. 2014 Theatrum - Kommenteeri artiklit

Theatrumi uus hooaeg, mil tähistame oma kahekümnendat tegevusaastat, tuleb eriline mitmes mõttes. Lisaks proovidele on käimas ehitustööd, laiendame oma mänguala – ja see ei ole metafoor: liidame Theatrumi saaliga kõrvalasuva ruumi, kus seniajani tegutses taani kultuuri instituut. Esietenduseni jõuavad õige mitmed uuslavastused. Jätkame sarja „Kuulamised” – loodame korrata eelmisel hooajal ette kantud Liivi ja Tammsaare kava, tuua juurde uusi autoreid, uusi tekste. Kavas on ka mõned varasemad lavastused – novembris mängime taas T. S. Elioti „Kokteiliõhtut“. Ja tähelepanuks prantsuse keele õppijatele ja õpetajatele: novembri alguses toimub just Theatrumis prantsuse lavastaja Christophe Maltot’ uuslavastuse maailmaesietendus – Robert Walseri „La Promenade” (Jalutuskäik), milles mängivad prantsuse näitlejad Philippe Lanton ja Romain Dutheil.

Oktoobri esimestel päevadel saab Püha Katariina kirikus näha äsja festivali „Draama 2014” põhiprogrammis olnud lavastust „Ma olen tuul” (Jon Fosse). Festivali kuraator Tõnu Õnnepalu on kirjutanud: „Kaks meest laval. Natuke valgust. Ei midagi muud. Ei ühtegi eset, ei mingit kujundust. Ometi jäi tunne, nagu oleksin kõike seda näinud. /…/ Väga julge lavastus. See oleks teater, mida vaataks veel, kui seda saaks tahta veel. Aga „veel” ja „rohkem” ei kuulu tema loogikasse. Teda saab olla ja tahta ainult veel vähem. Piirilolemisteater. Üks väike samm üle parda – ja see pole enam teater. See pole enam isegi elu” (Sirp 19.12.2013). Lavastaja Lembit Peterson, osades Ott Aardam ja Marius Peterson.

25. oktoobril esietendub laiendatud Theatrumi saalis Ivan Võrõpajevi „Joobnud”. Autoril on õnnestunud ehmatava selgusega, samas kaasatundmise ja huumoriga väljendada tänase päeva inimeste hingeseisundeid. Tegelasteks on meie aja kangelased: pankurid ja nende abikaasad, PR-inimesed, reklaamiagentuuri töötajad, modell ja prostituut. Kõik „Joobnute” tegelased on kogu näidendi tegevustiku vältel alkoholijoobes. Kusjuures tegemist ei ole alkohoolikutega. Autor kasutab joobunud seisundit kui võimalust rääkida neist olulisist asjust, millest kaine peaga enam rääkida võimalik pole, kuid millest rääkimata pole ka võimalik olla … Lavastus valmib Theatrumi 20. sünnipäeva eel, trupis (taas)kohtuvad näitlejad, kes Theatrumi tegemistega eri aegadel seotud on olnud.

Tuleva aasta alguses on Lembit Petersonil kavas tuua lavale ka teine Ivan Võrõpajevi näidend, „Dehli tants”. Mirko Rajas toob välja improvisatsioonidel põhineva lavastuse „Päikesetõusutund”, milles ta soovib omavahel vormiliselt ühendada maski-, nuku- ja sõnateatri vorme. Kevadel esietendub juba traditsiooniline VHK teatrikooli õpilaste diplomietendus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!