Disainiöö ootab töötubadesse nii õpetajaid kui õpilasi

22. sept. 2014 - Kommenteeri artiklit

Neljapäevast pühapäevani, 25.–28. septembrini peetakse Tallinnas 9. korda rahvusvahelist Disainiööd, mis toob tutvustab head Eesti disaini, toob kohale rahvusvahelisi asjatundjaid ning võimaldab kõigil huvilistel osaleda tasuta töötubades, ekskursioonidel ning aruteludel.

Näiteks oodatakse nii õpilasi kui ka õpetajaid neljapäeval, 26. septembril kell 10 teatrisse NO99 tasuta töötuppa „Mis on hea disain ja kus seda leida võib?”. Selles tutvustatakse  Hea Disaini nime kandvaid objekte, räägitakse sellest, et vahel on lihtsa ja geniaalse mõtte elluviimine sama tähtis kui keerukas tootearendus, tutvustatakse disaineri elukutset ja tema rolli ümbritseva keskkonna kujundajana, näidatakse head Eesti disaini, lahendatakse ülesandeid ja arutatakse. Osavõtjate disainiülesannete lahendustest koostatakse lõpuks väike näitus. Töötuba on abiks õpetajatele, kel suurem huvi puudutada disainiteemasid ka koolitundides. Lisainfot leiab siit. Töötuppa tuleks eelnevalt registreeruda meiliaadressil merike.rehepapp@artun.ee või krista.aren@tlu.ee.

Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis algab neljapäeval kell 10.30 kooliõpilastele töötuba, mille pilet maksab kolm eurot. Programm keskendub ajajärgule, mil Eestis hakkas arenema oma tööstus. Tunni käigus saab teada mõndagi disainist. Millised olid kõige esimesed edukad ettevõtted, kes lõid traditsioone ning kelle toodangut hinnatakse kõrgelt veel tänapäevalgi. Mängitakse ideedemängu. Lõpuks saab igaüks olla disainer-leiutaja rollis, mille tulemusena otsitakse visuaalset kuju tuleviku õppimismasinale, mis teeks õppimise lihtsamaks ja lõbusamaks. Registreeruda saab meiliaadressil haridus@etdm.ee.

Ühe euro eest saab reedel, 26. septembril kella 12−13.30 ja 14−15.30 osaleda Rotermanni kvartalis põhi- ja keskkooliõpilastele mõeldud orienteerumismängus „Disain linnaruumis”, kus vahetu kogemuse kaudu mõtestatakse ja võrreldakse uut ja vana arhitektuuri ning arendatakse ka kaardilugemist ja vaatlemisoskust. Kogunemine on Rotermanni Soolalao ees, Ahtri 2 ning registreeruda saab meiliaadressi kadi@arhitektuurimuuseum.ee kaudu.

Reedel, 27. septembril kell 12 saavad õpetajad teatris NO99 osaleda arhitektuuri huvikooli tasuta töötoas „Milline on tuleviku kool?”, mis pakub õpetajatele praktilisi juhiseid, kuidas ruumiharidust üldhariduskooli olemasolevatesse õppeainetesse lõimida ning tunde ruumi teema abil põnevamaks ning inimesi ruumiteadlikumaks muuta. Töötoas tutvustatakse ka arhitektuurikonkurssi “Unistuste koolimaja”, mis otsib õpilaste ideed sellest, milline võiks olla hea ja innustav töökeskkond nii õpilastele kui õpetajatele. Eelregistreerimine kuni 25.09 aadressil kaire@arhitektuurikool.ee, lisainfo: www.arhitektuurikool.ee

Neljapäevast laupäevani kella 12–16 on teatris NO99 avatud vahva ja mänguline kunsti töötuba lastele, kellele meeldib viibida loomingulises keskkonnas. Töötuba on mõeldud vähemalt 5-aastastele lastele, kellel on seal võimalik maalida, joonistada ja meisterdada samal ajal kui vanemad näitustega tutvuvad või üritustel osalevad. Mängitakse joonistamismänge, kasutatakse palju erinevaid materjale. Sellele registreeruda pole tarvis.

Laupäeval, 27. septembril kella 12-18 on NO99-s avatud tasuta disainikontor, kus loovisikud disaini valdkondadest tegelevad kohapeal loovprotsessidega ning külastajal on võimalik osa saada disainerite omavahelistest vestlustest ja jälgida nende tööd, olgu selleks siis esimese idee visandamine, prototüpeerimine või hoopis identiteedi loomine.

Pühapäeval, 28. septembril kell 15 oodatakse huvilisi aga näiteks infograafika töötuppa, mida viib läbi Hollandist pärit ja Tallinnas elav graafiline disainer ja illustraator Tijn, kes tutvustab infograafika põhiprintsiipe ja annab lahendada väikese praktilise harjutuse.

Lisaks ootavad osalisi disainiekskursioonid ja -arutelud. Ekskursioonid on hea võimalus kaeda loovettevõtete köögipoolt ning saada teadlikumaks, kes on meie kohalikud põnevad disainerid ja kuidas luuakse seesama toode, mida hiljem poeletilt osta või personaalselt tellida saame. Aruteludes tuuakse näiteks pühapäeval kell 12 kinos Helios publiku ette ebaõnnestunud disaini näiteid.

Kogu Disainiöö kava leiab veebilehelt www.disainioo.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!