Et noor ei jääks tänavale

12. sept. 2014 Sirje Tarraste Tartumaa Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja - Kommenteeri artiklit

Peale kutsekooliõpilaste hoolitseb Taani riik sellegi eest, et kooli lõpetaksid ka need, kes õpivad kõrgkooliastmes. Taani eesmärk on, et 60% noortest omandaks kõrghariduse, neist 25% akadeemilise kõrghariduse ülikoolis. Koolist väljalanguse ennetamise võtetest sain ülevaate Taanis õpirände reisil.

Århusi ülikool

Århusi ülikool kuulub maailma saja parima ülikooli hulka. Ülikoolis on neli teaduskonda, 42 000 üliõpilast, u 9000 töötajat. Ülikoolilinnakud asuvad Århusis, Kopenhaagenis ja Herningis.

Statistika põhjal langeb 30% alustanud üliõpilastest välja, neist 16,2% esimesel õppeaastal. Väljalanguse ennetamiseks on kasutusele võetud mitmeid mooduseid: on üleülikoolilised nõustamiskeskused ja eraldi teaduskondade nõustamiskeskused, kus töötavad koos täiskohaga kvalifitseeritud nõustajad ja osalise tööajaga üliõpilastest nõustajad. Õpinõustamine aitab üliõpilastel igapäevaste õpingutega paremini toime tulla.

Nõustamisel alustatakse tulevaste üliõpilaste toetamisest erialavalikul, nende enesetundmise ja eneseteadlikkuse suurendamisest. Suurt rõhku pannakse positiivse õpikeskkonna rajamisele, et vältida motivatsiooni langust, võlgnevuste tekkimist. Üliõpilastele tutvustatakse aegsasti tööturu vajadusi ja võimalusi.

Üliõpilastest nõustajad võtavad oma hoole alla 3. semestri üliõpilased, pakkudes neile mitmeid töötubasid, mis aitaksid neil toetada oma erialavalikut. Töötubades tegeldakse 4–5 üliõpilasest koosnevate gruppidega ning iga töötuba kestab 2–3 tundi. Gruppides arutletakse selle üle, missugune töö huvitab, missugused on üliõpilase huvid ja hobid, mis toetaksid erialavalikut, võimalused edu saavutamiseks, unistuste elukutse ja kuidas selleni jõuda jne. Palju räägitakse stressist, sellega toimetulekust. Eakaaslastest nõustajatega (peer counselling) on sageli lihtsam suhelda ning nende nõuandeid ja soovitusi arvestatakse sama tõsiselt kui professionaalsete nõustajate omi.

Odderi rahvaülikool (Odder Folk HighSchool)

Kool saab riigilt toetust 2/3 vajaminevast summast, ülejäänu tuleb õppemaksudest.

Kooli tulevad noored täiskasvanud, kel puudub selge ettekujutus oma edasistest plaanidest, mõnel juhul on olnud põhjuseks tagasilöögid tavaelus, depressioon, katkenud õpingud kõrgkoolis.

Tavaliselt veedetakse koolis 1–2 semestrit, kuna õppemaksu, 2500 Taani krooni (335 eurot) kuus, peetakse kõrgeks. Õppemaks katab elamis- ja toitlustuskulud ning õppevahendid.

Koolis on rahvusvaheline seltskond, vastu saab võtta kuni 103 õpilast. Õpilased koostavad oma tunniplaani ise. Üks valitud kursus koosneb 28 õppetunnist. Õpitakse tantsu, kunsti, fotograafiat, keraamikat, muusikat, sotsiaalpsühholoogiat, Zumbat, hääleseadet, näitekunsti jm. Kord semestris toimub avatud uste päev, kuhu kutsutakse sõpru ja pereliikmeid, esinetakse neile, tutvustatakse kooli.

Koolis ei panda hindeid ega sooritata eksameid. Kel tekivad raskused, neid nõustatakse, aitavad ka kaasõpilased. Kord kuus toimub igal õpilasel vestlus kooli direktoriga, kus määratakse alati kindlaks ka järgmise vestluse aeg.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!