Koolides alustab ringkäiku Tove Janssoni fotonäitus

29. sept. 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Noarootsi gümnaasiumis avatakse 1. oktoobril fotonäitus „Elada, unistada, hõljuda – Tove Jansson (1914–2001)”. Muumide loomisega tuntuks saanud kirjaniku ja kunstniku 100. sünniaastapäevaks kokku pandud näitus vaatleb Tove Janssonit ümbruses, mis on mõjutanud tema loomingut: lapsepõlvekodu Katajanokka linnajaos, Ullanlinna ateljee ja Pellinki saarestik.

Näitus koosneb 21 fotost, mis on tehtud 80 aasta jooksul – varaseim pildistatud Tove sünniaastal 1914 ja hiliseim 1994. Nende autoriteks on Per Olov Jansson, Tove vend, ning C.-G. Hagström. Piltidelt kumab Tove mõtlik ja vaikne iseloom – üldiselt kaamera suhtes häbelik kunstnik näib neil fotodel tundvat end erakordselt vabalt. Lisaks on väljas pilte Janssonite perealbumist.

Näitusetekstid on kirjutanud kunstiajaloolane Erik Kruskopf. Pildiallkirjadena on kasutatud tsitaate Tove Janssoni raamatutest „Suveraamat” ja „Haru, üks saar”, Tuula Karjalaineni kirjutatud Tove Janssoni elulooraamatust ning C.-G. Hagströmi märkmetest.

Näituse on koostanud Ingrid Orman Soome instituudist, tõlkinud Anu Saluäär ja Kadri Kaljurand ning kujundanud Katri Karing. 3. novembril jõuab Soome instituudi vahendatav näitus Elva gümnaasiumi ning 1. detsembril Tartu ülikooli.

Samal ajal rändab mööda Eesti koole ja raamatukogusid juba aastaid Soome instituudi vahendusel ka teine muuminäitus, mis tutvustab muumiraamatuid, -ajakirju, -mänguasju ja muud temaatilist. Oktoobris saab seda näha Narva keskraamatukogus, novembris Rakvere põhikoolis ja detsembris Tallinnas Lilleküla gümnaasiumis.

Mõlemat väljapanekut saab koolidesse ja raamatukogudesse tellida Soome instituudist. Näituse tellimine on tasuta, korraldada tuleb vaid ekspositsiooni transport järgmisse näitusepaika. Mari Klein


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!