Noorele publikule Eesti Draamateatris

26. sept. 2014 Kairi Kruus - Kommenteeri artiklit

Uue kooliaasta tuules on Eesti Draamateatris alanud 95. hooaeg. Koolinoortele sobivad mitu uue hooaja lavastust, mis pakuvad aruteluvõimalust nii isiklike suhete kui ka ühiskondlike teemade kohta.

21. septembril esietendus Priit Pedajase lavastus „Hõimud”, mis räägib kuuljate perre sündinud kurdist lapsest, keda vanemad otsustavad kasvatada nagu tervet. Nina Raine’i näidend on mõtlemapanev lugu inimliku kontakti saavutamise keerukusest, sest osa inimesi on kurdid füüsilise puude, teised emotsionaalsete takistuste tõttu.

Repertuaaris on jätkuvalt Indrek Hargla „Wabadusrist”. Hendrik Toompere Jr lavastus räägib 1924. aastal loodud Centumi klubist, mis koondas toonast Eesti koorekihti. Paljusid ajaloolisi figuure ja tähtsündmusi esitav „Wabadusrist” pakub huvitavaid haakumisvõimalusi kooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse tundidega.

Lyle Kessleri „Orvud” (lavastaja Ingomar Vihmar) on saanud üheks õpilaste lemmikuks. Kolme meestegelasega lugu on toonud kaasa sisukaid arutelusid draamateatri etenduse analüüsi töötubades.

Noorema põlvkonna lavastus on ka Mari-Liis Lille ja Paavo Piigi „Varesele valu …”, mis uurib depressioonist ülesaamise võimalusi. Lavastus põhineb intervjuudel inimestega, kes on kasvanud üles iseseisvas Eestis ja kellel on depressiooniga isiklik kokkupuude. Linnateatriga koostöös valminud kaksiklavastustele „Varesele valu …” ja „Harakale haigus …” on pühendatud 18. oktoobril draamateatri Maalisaalis toimuv „Link”.

Algklassilastele sobib hästi Mika Keräneni lastekrimka „Kuldne Lurich” (lavastaja Ingomar Vihmar). Tegemist on kõige uuema järjega Supilinna salaseltsi lugudele. Seekord tulevad raamat ja selle põhjal valminud lavastus välja ühel ajal.

Hilissügisel keskendub draamateater meie aja klassikule: 25.–30. novembrini on draamateatris Mati Undi nädal. Näitlejate algatusel sündinud ettevõtmine on pühendatud Mati Undi 70. sünniaastapäevale. Nädala jooksul mängitakse Undi kolme lavastust, mis on juba iseenesest sündmusena üsna harukordne. Näha saab Mati Undi viimast sõnalavastust „Surm ja tütarlaps” (osades Harriet Toompere, Mait Malmsten ja Guido Kangur), „Felix Ormussoni” põhjal sündinud lavastust „Helene, Marion ja Felix” (osades Guido Kangur, Piret Kalda ja Maria Avdjuško). Harold Pinteri „Majahoidja” lavastusega tuleb külla Rakvere teater (osades Üllar Saaremäe, Toomas Suuman ja Erni Kask).

Valitud lavastustele loome jätkuvalt õppematerjale, mis toetavad etenduste analüüsimist kodus ja koolitunnis. Lisainfot koostöövõimaluste kohta saab teatri kodulehelt või võttes ühendust kirjandustoaga (kairi.kruus@draamateater.ee).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!