NUKU teater ja muuseum – elamus igale vanusele

26. sept. 2014 Hannele Känd - Kommenteeri artiklit

NUKU teatri repertuaaris on lavastusi väikelastele (kõige esimese teatriskäigu saab teha ­NUKU-sse juba üheaastaselt!), eelkooliealistele, koolilastele, teismelistele ning ka täiskasvanutele. Lavastuste stiil ja temaatika on eakohased, tihti seotud samal ajal koolis või lasteaias käsitletavaga.

Väikelastele on lavastusi kõige rohkem – praegu on neid repertuaaris 18! Kindlasti on teatrimajja tulek ning professionaalse teatrietenduse nägemine lastele omaette elamus ja kogemus, mis suunab neid ka edaspidi teatrisse tulema.

Eelkooliealiste lavastuste üks trump ongi põnev lavaline esitus ja visuaalne külg. „Puuhaldjate lool”, mis kõneleb üksteise ja looduse hoidmisest, on tehniliselt leidlik ning pilkupüüdev lavakujundus. „Nublu” etendusel antakse publikule võimalus osaleda tuletõrjeõppusel ning pärast on nii mõnigi pealtvaataja tuleohutusest teadlikum. Kõige pisemate laste vanemad on teatrile tänusõnu öelnud „Pesamunade” etenduse eest, tänu millele on laps lutikombest vabanenud.

Juba koolis käivad noored saavad teatrist kaasa õppe- ja mõttematerjali. Lavastused „Lugu kahest vereliblest”, „Väike Gavroche”, „Cosette”, „Canterville’i lossi vaim” ning „Emma ja ajakivi ehk Nukkude teater” jutustavad lugusid, mida saab siduda inimeseõpetuse, bioloogia, ajaloo, kirjanduse, ühiskonnaõpetuse tundidega. Mitme etenduse jätkuna pakub NUKU temaatilisi õpitube NUKU muuseumis või põnevaid koostööprogramme teiste Laia tänava muuseumidega. Praegu on omavahel seotud lavastus „Lugu kahest vereliblest” ja tervishoiumuuseumi veretoa ekskursioon ning „Canterville’i lossi vaim” ja kummitusekskursioon vanalinnas, mida korraldab linnamuuseum.

Nukuteatrikunsti muuseum

Teatri kõrval tegutseb nukuteatrikunsti muuseum, mis tutvustab nukkude, sõna ja pildi kaudu külastajale nii Eesti kui ka maailma nukuteatrikunsti ajalugu. Muuseumi uus juht Maria Usk, kellel on varasem õpetajakogemus, koostab praegu varjuteatri näitust „Teisel pool”, kus külastajad saavad lisaks varjunukkude vaatamisele proovida ka näitlejaametit. Näitusel on võimalik terve oma kehaga muutuda varjuteatri näitlejaks või luua oma käte abil varjunukke. Õpitoas on võimalik tutvuda sirmitaguse maailma saladustega ning teha varjuteatris mustkunstitrikke.

Õpitoas saab meisterdada eri liiki nukke ja nukuteatrikunstiga seotud esemeid, osaleda muuseumimängudes, hommikusel „Kohtumisel nukkudega” või sündmusel „Muuseum ärkab ellu”, kus muuseumiseinte vahele puhkama jäänud lavastused veel kord ellu äratatakse. Alati on võimalus nii teatri kui muuseumiga tutvuda koos giidiga, kelleks on mõni teatri töötaja või näitleja, kel kõigil on huvitavaid lugusid pajatada. Kohtumised nukkudega toimuvad alates 30. septembrist üle teisipäeva algusega kell 10.30, sissepääs muuseumi piletiga.

NUKU muuseumil on sel hooajal plaanis ka mitmeid põnevaid koostööprojekte.

NUKU teater ja muuseum ootavad kõiki haridusvallas tegutsejaid ja õppijaid külla!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!