Õpetajad saavad koolitust teaduskeskuste kasutamiseks

17. sept. 2014 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeva, 18. septembri keskpäeval algab Tallinnas Energia avastuskeskuses kahepäevane seminar Eesti kontekstis haridusuuenduslikust õpetajakoolituse ainest, mis jagab õpetajatele teadmisi teadus- ja avastuskeskuste võimalustest ning kogemusõppe põhimõtetest, teatas Tallinna ülikooli pressiesindaja.

Seminaril tutvustatakse uut õppeainet „Kogemusõpe avatud õpikeskkonnas”, mida saab TLÜ õpetajakoolituse käigus õppida alates tuleva aasta kevadest. Ainet hakatakse õpetama ka Läti ülikoolis. Õppeaine töötas Soome Heureka teaduskeskuse ja Helsingi ülikooli eeskujul välja TLÜ koostöös energia avastuskeskuse ning partneritega Läti ülikoolist, Helsingi ülikoolist ning Läti teaduskeskusest Z(in)oo. Helsingis õpetatakse samalaadset ainet juba 15 aastat. Eestis pole seni kogemusõppe abil õpetamist õpetatud.

„Tavalises koolitunnis õpitakse enamasti õpikust. Energia avastuskeskus arendab n-ö „käed külge” näituste ja programmide kaudu kogemustest õppimise võimalusi Eestis. Kogemusõppe tähtsust tunnustatakse järjest enam mitmel pool maailmas, sest uurimused on tõestanud, et kogemusest õpitu kinnistub paremini ning püsib kauem meeles kui pelgalt õpikust loetu,” ütles Energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saks, kelle sõnul on tegu Eesti kontekstis tõelise haridusuuendusega.

Kursus alustab Tallinna ülikoolis valikainena, milles õpetatakse, kuidas kogemusõppe meetodeid õppetöös kasutada ning mida õpilastega avatud õpikeskkonnas teha. Kursuse praktilise töö osa ja seminarid toimuvad Energia avastuskeskuses. Kursuse käigus töötavad tudengid välja tunnikavad, millest paremad pannakse kõigile tudengitele ja ka õpetajatele kasutamiseks välja kursuse internetikeskkonda.

„Kuna energia avastuskeskuse teemad on loodus- ja reaalteaduste kesksed, on kursus suunatud eelkõige loodusteaduste, füüsika- ja keemia- ning matemaatikaõpetajaks õppijatele, aga ka klassiõpetajatele. Uute ja põnevate ainete lisamine õppekavva aitab ka loodus- ja reaalteaduste õpetajaks õppimist populariseerida,“ ütles TLÜ kasvatusteaduste instituudi dotsent Katrin Poom-Valickis, kelle sõnul on üheks õpetajakoolituse probleemiks Eestis vähene huvi nimetatud valdkondade õpetajaks õppimise vastu.

Kursuse eksperdid on rõhutanud, et kogemusõppe rakendamine on oluline igal hariduse astmel ja igas koolitüübis.

Seminari 70 osaleja hulgas on õpetajad, õpetajakoolitajad, haridusametnikud, muusemite ja teaduskeskuste töötajad Eestist, Lätist ja Soomest. Kohal on ka projekti elluviijad nimetatud riikidest.

Seminari avavad TLÜ rektor professor Tiit Land, haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Irene Käosaar, Läti rahvusliku hariduskeskuse peaspetsialist Velga Kakse ning energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saks.

Projekti üldeksperdiks oli Helsingi ülikooli õpetajakoolituse osakond eesotsas professor Hannu Salmiga ning koordinaatoriks Tallinna ülikool. Projekti rahastas Nordplus Higher Education.

Seminari ajakava leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!