Reedel tähistatakse kogu Euroopas keeltepäeva

25. sept. 2014 - Kommenteeri artiklit

26. septembril tähistataval Euroopa keeltepäeval jagub Eestis keeleteemalisi üritusi ja avastamisrõõmu nii suurtele kui ka väikestele, juttu tuleb emakeelest, eurokeelest, keeleõppest ja paljust muust. Õpilastele on kahe nädala jooksul avatud veebiviktoriin, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus.

Seitsmendat aastat toimuvas kooliõpilaste keeleteemalises veebiviktoriinis saavad õpilased 26. septembril ja sellele järgneva kahe nädala jooksul vastata interneti teel põnevatele küsimustele maailma keelte ja kultuuride kohta. Viktoriini peapreemiateks on kolm Prestigio tahvelarvutit. Lisaks panevad preemiaid välja Soome instituut, Eesti instituut, Briti nõukogu, Rootsi saatkond, Taani saatkond ja Prantsuse instituut. Viktoriin toimub koostöös Tallinna Südalinna kooli ja Eesti saksa keele õpetajate seltsiga ning on leitav Tallinna Südalinna Kooli kodulehelt http://www.sydalinna.edu.ee/.

Eesti keelenõukogu ja Euroopa komisjoni esindus korraldavad 26. septembril Swissôtelis seminari „Eesti keel Euroopa koridorides”, kus uuritakse, millised on ametliku keele staatusest tulenevad õigused ja kohustused, ning arutletakse selle üle, kuidas sellega kaasnevaid võimalusi eesti keele arenguks kõige paremini kasutada. Seminaril tuleb esitamisele ka Jan Kausi ja Indrek Koffi tõlketeemaline lavakava „Kõigi maade lugejad, eralduge!”. Seminari kava ja lisainfo on üleval Euroopa Komisjoni esinduse veebilehel.

„Euroopa Liidu ametliku keele staatus annab eesti keele sõnavarale võimaluse areneda suurkeeltega võrdselt kõikides tänapäeva maailmas olulistes valdkondades, olgu selleks infotehnoloogia, keskkonnasäästlikkus või ka meie igapäevane tervishoid, tarbijakaitse ja toidulaud. See õigus on aga samal ajal ka kohustus, sest paljud Euroopa Liidu dokumentides esinevad terminid ja väljendid tuleb eesti keelde alles luua ning see ei ole alati lihtne ülesanne,” ütles Euroopa Komisjoni Eesti esinduse keelenõustaja Rita Niineste.

Poola saatkond esitleb kell 16 lastekirjanduse keskuses näitust „Sõidavad, sõidavad mõmmikud” poola kunstniku Agnieszka Żelewska illustratsioonidest, lasteraamatutest ja arendavatest mänguasjadest.

Veel viimast nädalat saab veebilehel www.selgekeel.ee esitada kandidaate Eesti esimesele selge sõnumi auhinnale, millega tunnustatakse ettevõtteid ja organisatsioone, kes suhtlevad avalikkusega selgelt ja arusaadavalt. Võistlus kutsub tähele panema sisult ja vormilt kasutajasõbralikke kodulehti, taotlusvorme, sõidugraafikuid ja muid infosõnumeid, mis muudavad ühiskondliku suhtluse lihtsaks ja meeldivaks.

Lisainfo keeltepäeval Eestis toimuvate ürituste kohta leiab siit, keeltepäeva tähistamisest üle Euroopa, aga siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!