Sama vana kui Batman. Sama vana kui loomaaed

26. sept. 2014 Rakvere teatri kirjandustuba - Kommenteeri artiklit

Rakvere Teater alustas 75. hooaega 19. septembril kahe esietendusega. Päris õige sünnipäevapidu tuleb küll alles veebruaris, kuid juubelihõnguline on ka teatri sügishooaeg, mil vaatajate ette jõuab viis uuslavastust ja mitmeid sünnipäeva ette valmistavaid eriüritusi.

Mõlemad septembri uuslavastused viivad vaatajad ajas pisut tagasi. Suures saalis tuli lavastaja Toomas Suumani käe all lavale Austraalia näitekirjaniku Ray Lawleri draama „Seitsmeteistkümnenda nuku suvi”, mis kõneleb nelja oma unistustesse kinni jäänud inimese reaalsusse jõudmisest. Väikeses saalis tõi Raivo Trass välja Eesti teatri agentuuri 2013. aasta näidendivõistluse võidutöö „Viimase öö õigus“, mille autor on Toomas Suuman. „Viimase öö õigus” vaatab Eesti ajaloo ühe etapi lõppu ja teise algust pisut tavapäratust rakursist – loo keskmes on kolm 19. sajandi lõpul siin maal sündinud ja koos kasvanud inimest, kaks eestlast ja üks baltisaksa aadlik. See lugu on õigusest ja maast. Ja muidugi on see lugu armastusest, mis iial õigusest ei küsi. Armastusest, mis lihtsalt on. Hoolimata öödest ja nende õigustest.

Detsembrikuised uuslavastused toovad Rakvere Teatrisse klassikalised tekstid. Noorem publik näeb teatri suures saalis Aleksandr Ostrovski vene muinasjutu „Lumehelbeke” alusel valminud näidendit. Tradit­sioo­niliselt kaasneb lavastusega teatri fuajeedesse kerkiv muinasjutumaailm, mis sel aastal ammutabki inspiratsiooni Külmataadist ja tema tütrest Lumehelbekesest. Lavastaja Eili Neuhausi sõnul vajavad nii lapsed kui ka täiskasvanud muinasjuttu: „Sel lool on ilus sõnum, et meil peab alati leegike südames põlema.”

Uue maiuspala klassikaaustajatele pakub teatri väikeses saalis lavastaja Andres Noormets, kes toob lavale oma nägemuse Anton Tšehhovi vast kõige kuulsamast näidendist, mida lavastaja iseloomustab nii: „„3 õde” on draamaklassika tüvitekst noortest naistest, kes on elu argipäeva kinni kleepunud ega leia sealt teed välja. nende armastuseotsing on nii intensiivne, et võtab silme eest mustaks ja pea ringi käima – päevad kihutavad õhtusse nagu kiirrongid mööda tuleviku Rail Balticut. näod ja jaamad vilksatavad mööda – ainult unistused ja lootused jaksavad kaasa kumiseda.”

Hoidke silm peal ka juubelihooaja eriüritustel, mis päädivad Rakvere Teatri sünnipäevaga 24. veebruaril 2015.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!