Täna keskendutakse Tallinnas noortele

11. sept. 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval toimub Tallinnas noortenädala käigus kaks laiaulatuslikku noorte ja noorsootööga seotud konverentsi/mõttepäeva, mis mõlemad on avatud või jälgitavad kõigile huvilistele. 

Noorteseire aastakonverents Swissotelis

Keskpäeval algas Swissotelis kella 16-ni kestev noorteseire aastakonverents, millel esitletakse viiendat, noorsootöö hindamisele keskenduvat noorteseire aastaraamatut ning arutletakse, missugune on tuleviku noor tegija aastal 2030 ja milliseid väljakutseid ta ühiskonnale esitab. Konverentsi otseülekannet saab jälgida haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) kodulehelt, konverentsi kava leiab siit.

„Noored ei ole meie tulevik, vaid ka meie olevik, siin, meie seas. Sellest, kas noort kuulatakse, nii kodus kui ka koolis, sellest sõltub tema kuuluvustunne,” ütles konverentsil haridus- ja teadusministeeriumi noorteosakonna asejuhataja Ardo Rohtla.

Konverentsil arutletakse viimast kümnendit iseloomustavate noorte elu trendide üle ning visioneeritakse noorte eluolu tuleviku Eestis. Ettekanded pakuvad inspiratsiooni mõtestamaks, milline on noorte roll tulevikus, kuhu suunavad noori tööturg, haridus, noorsootöö ja kultuur aastaks 2030 ja kuhu suunavad noored ühiskonna arengut.

HTM-i, Eesti noorsootöö keskuse ning mõttekeskuse Praxis koostöös välja antud värske noorteseire aastaraamatu artiklites arutletakse võimaluste üle, kuidas hinnata seda, mismoodi aitab noorsootöö kaasa noorte tööturule sisenemisele, kuidas toetavad erinevad noorte osaluskogud ja projektid noorte aktiivsemat rolli ühiskonnas ning mida ja kuidas noorsootöös õpitakse.

„Kahetsusväärselt suur osa noortest peab ka tänapäeval oma nooruse pühendama erinevate raskuste ületamisele. Meil on liiga palju noori, kes katkestavad õpingud ning kelle sisenemine tööturule on raskendatud. Eesti ühiskond vajab süsteemset ja proaktiivset lähenemist tulevikupõlvkondade kaasatuse, harituse ja tööhõive küsimustele, mis on ka riikliku noortepoliitika keskmes,” ütles haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.

Keskööni kestev mõttepäev Rotermannis

Rotermanni kvartalis kohvikus Hetk arutavad noorteürituste korraldajad ja noorsootöötajad kella  14–24 TLÜ pedagoogilise seminari ning Tallinna spordi- ja noorsooameti eestvedamisel noorsootööle olulisi teemasid mõttepäeva „NoorsootÖÖS ON TÄHTI” nime all.

Kavas on hulgaliselt arutelusid, milles otsitakse vastuseid küsimustele: kuidas noored õpivad; kuidas märgata noorte vajadusi ja andeid ja milline on noortega töötavate inimeste roll selles, milline on noortega töötavate inimeste ühine identiteet ning millised on noorsootöötaja õppimisvajadused praegu ja tulevikus.

„Üritus toob kokku suure hulga noortega töötavaid inimesi erinevatelt elualadelt. Kõrvuti noorsootöötajatega jagavad kogemusi ja inspiratsiooni suurte muusikasündmuste, filmifestivalide ja spordiürituste korraldajad ning kunsti- ja meediaeksperdid,” ütles TLÜ pedagoogilise seminari direktor Silver Pramann, kelle hinnangul on selliseid arutelusid  väga vaja: „Noorte probleemide lahendamisel muutub üha olulisemaks valdkondadevaheline koostöö.”

Mõttepäeva arutelud toimuvad neljas sessioonis: kella 14–16.30 „Muusika” (külalisesinejad: rahvusooper Estonia noortetöö juht Rahel Otsa, Tenfold Rabbit mänedžer ja Vanalinna hariduskolleegiumi õpetaja Natalie Mets, Meero Muusik huvikooli juhataja Varje Lepp), kella 16.30–19.00 „Kunst & meedia” (külalisesinejad: Just Film juht Mikk Graström, TLÜ Balti filmi- ja meediakooli direktor Katrin Saks, Omatsirkuse/ MTÜ Eksperimentaalse Liikumise Keskuse projektijuht Merit Ridaste), kella 19–21.30 „Liikumine & sport” (külalisesinejad: tsirkusestuudio Folie direktor Terje Bernard, Omatsirkuse / MTÜ Eksperimentaalse Liikumise Keskuse juht Heidi Kann) ning kella 21.30-00.00 „Ühiskondlik aktiivsus” (külalisesinejad: kultuurikatel MakerLab uute tehnoloogiate projektijuht Mihkel Salm, kultuurikatel HubLabs büroojuht Marie Kanarik, Tallinna Bicycle Week ja Tour d’ÖÖ korraldaja Tõnis Savi, Junior Achievement Eesti direktor Epp Vodja, Eesti Noorteühenduste Liidu osaluskogude koordinaator Kuldar Adel)

Mõttepäevale on oodatud kuulama ja kaasa rääkima kõik noorsootöötajad, tudengid, noored ning noorsootööst ja noorte käekäigust huvitatud inimesed. Lisainfot leiab Tallinna Noortenädala veebilehelt.

Lisaks kohtus haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski esmaspäeval Põltsamaal Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse (Eesti ANK) delegatsiooniga, et arutleda noorsootöö ja noortekeskuste rolli üle Eesti ühiskonnas.

„Haridus-, sotsiaaltöö ja noorsootöö valdkond käivad palju rohkem käsikäes, kui täna ehk tunnistatakse. Soovime rohkem teadvustada seda, et noorsootöö on üks meie ühiskonna muutuste looja ja seetõttu soovime anda edasi selge sõnumi, et haridus- ja teadusminister tunnustaks ja tõstaks senisest enam esile noorsootöö tähtsust ühiskonnas ja seda eelkõige just teiste valdkondade esindajatega kohtudes,” ütles ühenduse tegevjuht Heidi Paabort kohtumise eel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!