TLÜ teeb kättesaadavaks tuhandeid pilte ja õppefilme

16. sept. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tallinna ülikooli (TLÜ) eesti pedagoogika arhiivmuuseum (EPAM) muudab värske digitaalarhiivi „Hariduslooline e-varamu” abil õpetajatele ja kooliuurijatele kättesaadavaks 30 000 pilti ja õppefilmi. Uut arhiivi esitletakse ülikoolis neljapäeval.

Uus digitaalarhiiv teeb õpetajatele ja kooliuurijatele veebis kättesaadavaks muuseumi audiovisuaalse kogu: haridusloolised fotod, metoodilise sisuga klaasdiapositiivid ja diafilmid ning õppefilmid. Filmide nimekirjas leiab näiteks õppefilme eesti metsloomadest ja taimestikust, keskaegsest Tallinnast, lasteaedadest, astronoomide laagrist ja paljust muust.

„Olulise tähtsusega on need materjalid õpetajatele, kes otsivad võimalusi näidata tundides õppefilme ja ajaloolisi haridusteemalisi arhiivivõtteid,” ütles TLÜ eesti pedagoogika arhiivmuuseumi direktor Veronika Varik, kelle sõnul on tegu ühe suurima projektiga muuseumi ajaloos, ning selle eelarve on veidi väiksem muuseumi enda aastaeelarvest.

Projekti käigus digitaliseeriti ühtekokku 30 000 ühikut materjali, nende hulgas 80 õppefilmi kogupikkusega 28 tundi. Varik loodab, et digitaliseeritud materjal leiab kasutust nii Eestis kui ka väliseesti kogukondades.

Digitaalarhiiv on loodud muuseumi koostöös MTÜ Eesti Digikeskuse, OÜ Mindstone’i, OÜ Grandolani, Eesti filmi instituudi, Eesti Autorite Ühingu ja Eesti filmiarhiiviga. Projekti rahastas Riigi infosüsteemide amet (RIA).

Digitaalarhiivi „Hariduslooline e-varamu” veebiaadress on: arhmus.tlu.ee.

Neljapäeval, 18. septembril kell 14 esitlevad TLÜ senati saalis (M648) digitaalarhiivi TLÜ teadusprorektor Katrin Niglas, projektijuht ja muuseumi direktor Veronika Varik, RIA struktuuritoetuste osakonna juhataja Jaak Liivik ja arendaja TTÜ arvutiteaduste instituudi professor Tanel Tammet.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!