Valitsus saatis riigikogusse doktorantide sotsiaalsete garantiide tagamise eelnõu

23. sept. 2014 - Kommenteeri artiklit

Valitsus otsustas saata riigikogusse seadusemuudatused, mille kohaselt täienevad riikliku doktoranditoetuse saajate sotsiaalsed garantiid vanemahüvitise ja pensionikindlustuse osas järgmise aasta 1. septembrist ning tõuseb doktoranditoetus järgmise aasta 1. jaanuarist 10% võrra ehk 422 euroni kuus, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressitalitus.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski märkis, et doktorantide täiendavaks toetamiseks eraldab riik järgmisel aastal 1,4 miljonit ning 2016. aastal juba 3,8 miljonit eurot.

„Doktorantide sotsiaalsete garantiide tagamine on riigipoolne signaal sellest, et riik tunnustab doktoriõpinguid karjäärivalikuna,” ütles Ossinovski. „Ühegi doktorandi sissetulek ei tohi langeda lapse saamise tõttu.”

Kehtivad seadused tagavad doktorantidele üksnes ravikindlustuse. Doktoranditoetust ei võeta praegu arvesse vanemahüvitise ega pensioni arvestuses. Sotsiaalsete tagatiste puudumist on negatiivse mõjutegurina doktorantide toimetulekus esile toonud ka HTM-i tellitud uuring doktoriõppe tulemuslikkusest Eestis. Sotsiaalse kindlustatuse laiendamine doktoriõpingute ajal soodustab paindlikke töötamisvõimalusi, sh töökoormuse vähendamist õpingute ajaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!