VAT Teatri uus hooaeg klassikute seltsis

26. sept. 2014 Tiiu Talvist - Kommenteeri artiklit

VAT Teater elab praegu huvitavas ajajärgus: Faustile ja Sokratesele lisaks saab nüüd VAT-i laval näha ka Henrik Ibseni „Brandi” ning novembris tuleb koostöös EMTA lavakunstikooliga välja Shakespeare’i „Torm”.

Äsja esietendunud „Brandi” tõi lavale kogemustega lavastaja Ingo Normet. Nimiosas esineb Ivo Uukkivi (Eesti Draamateater), osades Katariina Unt, Liisa Pulk, Tiia Kriisa, Tanel Saar, Margo Teder, Ago Soots ja Meelis Põdersoo. Lavastuse kunstnik on Pille Jänes. Tegemist on teose esmatõlkega eesti keelde, tõlkijad on Sigrid Tooming ja Paul-Eerik Rummo. Koostöös SA Kultuurilehega ilmub „Brand” ka raamatuna, mille esitlus koos „Brandi” lavastuse avaliku aruteluga toimub 30. septembril kell 18 VAT Teatri saalis rahvusraamatukogus.

6. novembril esietendub Tallinna Linnateatri Hobuveskis VAT Teatri ja EMTA lavakunstikooli ühistööna „Torm” − William Shakespeare’i lugu suurest puhtast armastusest. Selles suurteoses mängivad noored EMTA lavakooli 27. lennust ja see on nende esimene bakalau­reuselavastus. Loo lavastajad on Peeter Raudsepp, Katariina Unt ja Laura Kalle. Muusikaline kujundaja on Piret Pajusaar, kunstnik Maret Kukkur.

Lisaks klassikateoste lavaletoomisele jätkame katsetusi rahvusraamatukogu Tornisaalis. 20. oktoobril esietendub seal Meelis Põdersoo ja Martin Kõivu algupärane projekt „Unfinished bisness”, kus näitlejad ja kunagised klassivennad vaatavad tagasi oma senisele elule. Selles n-ö vahefinišis peaks selguma, kuidas on need kaks väikelinnameest oma eluga pealinnas hakkama saanud.

Koostöö Drakadeemiaga

Uudis on seegi, et VAT Teater ja Drakadeemia loovkirjutamiskool ühendasid sel hooajal oma jõud, et parandada ja arendada noorte kirjutamis- ja loo jutustamise oskust. Koostööplaanides on näidendivõistlus, improkirjutamine jne. Alustame projekti „Lavaproov”, mille raames loetakse professionaalselt lavalt ette alustavate autorite värskeid lavatekste. „Lavaproovi” pilootesitusel 21. oktoobril kell 18 VAT Teatri saalis loetakse ette Leen Toome näidend „Kiiver”.

Drakadeemiaga koostöös lisandub teatri haridustöötubade nimistusse ka kaks uut töötuba. Lookirjutamise töötuba annab kätte vahendid, mille abil saab arendada oma kirjaliku väljenduse oskust, näidendikirjutamise töötoas võetakse käsile näidendi kirjutamise nipid. Harjutuste keerukus valitakse vastavalt osalejate vanuseastmele, ning arvestades, et kirjalikku eneseväljendusoskust läheb vaja pea igas õppeaines ja eluvaldkonnas, on tegemist igati väärt koolitustega. Uus on ka foorumteatri töötuba „Noor virtuaalmaailmas”, mis sobib ilmestama ainetunde, kus käsitletakse kommunikatsiooni või internetiga seotut. Eelmisest hooajast jätkuvad lavavõitluse, foorumteatri, meedia ning improvisatsiooni töötuba.

Töötubadesse on oodatud osalema ka õpetajad ja teised noortega töötavad inimesed. Improvisatsiooni, lavavõitluse ja foorumteatri koolitustöötoad pakuvad häid võimalusi mõtestada, kuidas rakendada omandatud meetodeid õppetöös.

Endiselt saavad õpetajad projekti „Aitan lapsi” kaudu taotleda materiaalselt vähemate võimalustega lastele tasuta teatrikülastust või haridustöötuba. Täpsem info www.vatteater.ee.

PuudutaVAT teatrit!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!