Karlova 6.b klass mängis ettevõtlusmängu

17. okt. 2014 Külliki Kask Tartu Karlova kooli õpetaja - Kommenteeri artiklit

Tartu Karlova kooli 6.b klass käis 9. oktoobril mängimas MTÜ Ettevõtlusküla õppemängu „Ettevõtlik kodanik”, et saada teada, kui kerge või raske on olla ettevõtja.

Õpilasi võttis vastu mängujuht Evelin Rätsep, kes rääkis sissejuhatuseks raharinglusest, firmadest, maksudest ja muudest ettevõtjale olulistest teemadest. Seejärel jagati lapsed seitsmesse rühma ning siirduti mängusaali, kuhu olid üles seatud ettevõtlusmajad ehk nurgad. Igal firmal oli oma nurk ning juhendaja, kes tutvustas õpilastele ettevõtluse, majanduse ja finantskirjaoskuse aluseid.

„Mina töötasin ilusalongis koos Miku ja Ukuga ning meie esimene ülesanne oli reklaami tellimine. Esimesel kuul oli meil vähe kliente, aga teisel kuul käisin ma inimesi ilusalongi meelitamas ja koostöös meie vastas asuva poega jagasime üksteise klientidele sooduskuponge, nii saime kliente juurde ning meie majanduslik olukord paranes,” rääkis Saskia.

„Mina olin koos Lauraga meediamajas ning pidime tegema reklaame, kaarte ja muud taolist. Nagu teistel ettevõtetel, nii oli ka meil ülesanne saada palju kasumit ja mitte võlgadesse sattuda. Oma ülesandega saime hakkama,” ütles Gabriel.

„Mina olin koos Helo ja Reioga pangas. Meil oli alguses väga raske, kogu aeg oli kiire ja tegemist hästi palju,” lausus Cristella. „Mängu eesmärk oli teenida kasumit ning tõsta oma ettevõtte väärtust. Pank küll kasumit ei teeninud, aga me ei läinud ka pankrotti,” lisas Helo.

„Mina töötasin koos Nora ja Sanderiga meditsiinikeskuses. Nora tegeles rahamajanduse, Sander klienditeenindusega ning mina olin arst ning pidin abivajajaid arstima,” jutustas Andrea.

Kõige rohkem kasvatas ettevõtte väärtust linnavalitsus, sest kõik firmad pidid linnale makse maksma ning linnavalitsus vähendas oskuslikult ka mitmesuguseid üldkulusid.

„Mäng oli väga tore, ma elasin nii väga sinna sisse,” õhkas Nora pärast ettevõtluskülas käiku.

Juhendajad jäid 6.b klassiga väga rahule. Nende sõnul olid lapsed südamega asja juures ja said hästi hakkama: pangas oli hea meeskonnavaim ja ettevõttele orienteeritus, meediamajas oli väga hea müügimees Gabriel, linnavalitsuses täitis Mihkel kõiki ülesandeid haigestunud kaastöötaja tõttu üksinda, aga suutis oma aega ning tegemisi hästi planeerida, lisaks oli ta väga hea läbirääkija. Tublid olid ka kõik teised mängijad.

„Üldmulje oli väga hea: lapsed tahtsid tegutseda ja õppida, neil oli juba päris palju teadmisi. Käituti täiskasvanulikult ja viisakalt ning mulle meeldis, et nad elasid oma rolli sisse ja käitusid seda täites väärikalt. Samuti oli neis loovust, mida selles mängus ja ettevõtlikus maailmas on palju vaja,” lisas mängujuht Evelin Rätsep.

Õpilasi juhendasid: pood ja ilusalong – Uku Lilleväli; linnavalitsus ja meediamaja – Kati Künnap; pank – Anni Haasma; meditsiin ja tootmisettevõte – Liis Liinev ja Estera Loredana Vârsta Rumeeniast.

9. oktoobril toimunud simulatsioonimäng oli Tartu linna ettevõtlusnädala üritus, mille kulud kattis Tartu linnavalitsus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!