Märkame koolibussijuhti

3. okt. 2014 Kadri Valner Eesti maanteemuuseumi juhataja - Kommenteeri artiklit

Ehkki enam kui pool Eesti kooliõpilastest elab Tallinnas, sõidavad tuhanded lapsed kooli bussiga.

Koolibussijuht on seega hommikuti esimene, kes lapsi justkui koolipäevaks ette valmistab. Ja õhtul see, kes nad turvaliselt koju sõidutab.

Tundub loomulikuna, et sel teel lapsega midagi ei juhtu ja võime ta julgelt bussijuhi hoolde usaldada. Eeldame, et bussijuht jälgib liiklust, on teedel suuremate oskustega ja ettevaatlikum sõitja kui tavaliikleja, jälgib õpilaste teekonda kooliukseni ka siis, kui buss sihtkohta jõudnud. Eeldame, et tal on nii ees kui ka taga silmad.

Kindlasti on õpilastel ootused bussijuhile. Nad ootavad head suhtlemisoksust, kannatlikku meelt ning sõbralikkust. Kindlasti peab ta olema kannatlik, kui keegi kiiruga viimasel hetkel bussi peale jookseb või sealt unisena väljudes kohmitsema jääb. Ta peaks olema just selline, et lapsel tekiks tahtmine talle pai teha või kommi viia või sootuks semulikult õlale patsutada ja lihtsalt reisi eest aitäh öelda.

Ajakirjanduse kaudu jõuab meieni palju ka sellist infot, mis kahandab koolibussijuhtide mainet. Harva, kuid ikkagi pea igal aastal tabatakse roolist mõni joobes juht. Lumerohketel talvedel on lapsi teenindavaid busse kraavi libisenud ning olnud teateid, kuidas bussijuht jätab mõne peatuse vahele või ei võta last bussi peale. Selliseid näiteid elust enesest peaks aina vähem ja vähem esile kerkima.

Koolibussijuht ei ole pelgalt teenindaja, vaid ka (tee)kaaslane ja -juht. Et senisest rohkem märgata ja tunnustada häid, õpilasi vedavaid bussijuhte ning pöörata veel suuremat tähelepanu ohutule liiklusele kooliteel, korraldab Eesti maanteemuuseum koostöös Õpetajate Lehega konkursi „Märka koolibussijuhti!”. Kandidaate aasta koolibussijuhi väärikale tiitlile võivad kuni 30. novembrini esitada kõik üksikisikud, haridusasutused, kohalikud omavalitsused, õpilasesindused.

Tunnustame parimaid koolibussijuhte, kes on enda õlule võtnud vastutuse tagada koolilaste turvaline tee kooli ja koju.

3. oktoobri Õpetajate Lehest leiab juhendi-kupongi, mis aitab valida parimaid koolibussijuhte!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!