Paul-Eerik Rummo kirjutas hispaanlastele käsitsi eestikeelse peatüki „Don Quijote´ist“

15. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

Cervantese muuseum Hispaanias koostab 2015. aastaks Miguel de Cervantes Saavedra teose „Teravmeelne hidalgo Don Quijote La Manchast” esmatrüki 400. aastapäeva puhul maailma suurima mitmekeelse ja käsikirjalise „Don Quijote“.

Eesti rahvusraamatukogu kaudu pakuti Eestile võimalust kirjutada ümber ja illustreerida teose neljas peatükk, mida valiti tegema luuletaja Paul-Eerik Rummo ja kunstnik Jüri Mildeberg.

„Nägime siin võimalust oma tuntud luuletajat ja kunstnikku maailmale tutvustada ning oli suur rõõm, et nad selle ettevõtmisega nõustusid,” ütles rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

Paul-Eerik Rummo sõnul räägime Don Quijote karakterist igapäevakeeles ühekülgselt, kuid täht-tähelt originaalile pühendudes avardub selle klassikateose rikkus. „Ka Aita Kurfeldti tõlge eesti keelde on maailmaklass,” lisas ta.

Jüri Mildenbergi illustratsioon.

Jüri Mildenbergi illustratsioon.

Kolmapäeval andsid asjaosalised tehtud töö rahvusraamatukogus üle välisminister Urmas Paetile, kelle kaudu jõuab tehtu Cervantese muuseumi.

Eestikeelset peatükki saab näha digitaalarhiivis DIGAR. Käsitsi kirjutatud raamatuga saavad kõik huvilised eeldatavasti tuleval aastal tutvuda Hispaanias El Toboso linnas.

Eestikeelse peatüki projekti juhtis Eesti rahvusraamatukogu koostöös Eesti Kujundusgraafikute Liiduga. Materjalid jõudsid Eestisse Hispaanias asuva Eesti saatkonna ja Eesti välisministeeriumi kaudu, illustratsioonide loomist toetas Eesti kultuurkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!