President: sisejulgeolek on ühiskonna sisemine turvalisus

28. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

President Toomas Hendrik Ilves kutsus teisipäevaks kokku Riigikaitse Nõukogu istungi, mille põhiteema oli sisejulgeolek, ning tõdes, et see ei tähenda vaid kaitstud piiri.

„Sisejulgeolek ei tähenda ainult võitlust kuritegevusega, kaitstud piiri või valmisolekut tegutseda nähtava kriisi tõkestamiseks. Tõhus sisejulgeolek kui oluliselt laiem teema tähendab ka ühiskonna sisemist turvalisust, mille haprust mõistsime eile, mil Viljandi koolitulistamises hukkus õpetaja Ene Sarap,” tõdes riigipea.

„Tean, et sise- ja haridusminister arutavad, kuidas suurendada just laste ja noortega seotud sisemist turvalisust ning kuidas märgata ohumomente, mis ennetaks tragöödiaid, ent soovitan sellele kohtumisele kutsuda kindlasti ka sotsiaalministri – siis oleks arutelu tõepoolest asjalik ja laiapindne,” ütles president Ilves, kelle sõnul on Eesti piisavalt väike, et seada endale eesmärgiks jõuda riigi ja lapsevanemate koostöös iga lapseni.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher andis Riigikaitse Nõukogus ülevaate olukorrast Eesti Vabariigi piiril ning siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort ja kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu rääkisid sisejulgeoleku laiematest tahkudest. Riigipea rõhutas sisejulgeoleku strateegilise juhtimise tähtsust, mis on eriliselt oluline väljast lähtuvate konfliktide korral.

Riigikaitse Nõukogu, mis arutab riigikaitse seisukohalt olulisi küsimusi, on nõuandvaks organiks Vabariigi Presidendi juures. Selle koosseisu kuuluvad riigikogu esimees, peaminister, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, riigikogu väliskomisjoni esimees, välisminister, kaitseminister, rahandusminister, siseminister, justiitsminister ning kaitseväe juhataja.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!