Riho Pätsi stipendiumi sai viis muusikaõpetajat

6. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

Riho Pätsi Koolimuusika Fond andis septembri lõpupäevil stipendiumi üle viiele silmapaistvale muusikahariduse edendajale: Ljudmila Sjominale, Ülle Sisale, Riine Pajusaarele, Inge Raudsepale ja Celia Roosele.

Laureaaditunnistusega kaasneb ehtekunstnik Jaan Pärna kujundatud hõbemärk ning stipendium 800 eurot. Riho Pätsi Koolimuusika Fond valis laureaadid välja juba 13. korda. Aastatel 2002–2013 on fondi laureaaditiitli pälvinud 58 muusikaõpetajat, instrumendiõpetajat, heliloojat, muusikapedagoogika uurijat ja koolimuusika edendajat. Need on valdkonnad, millega Riho Päts oma eluajal seotud oli.

Muusikaõpetaja tiitli saanud Ljudmila Sjomina on Tallinna Õismäe vene lütseumi muusikaõpetaja ja dirigent, kelle tegevust iseloomustab professionaalsus, laiahaardelisus, mitmekülgsus ja tulemuslikkus. Ta on põhikooli muusikaõpikute ja töövihikute kaasautor, esinenud seminaridel ja konverentsidel, teinud edukalt koostööd teiste Tallinna koolidega. Sjomina dirigeeritavatele mudilas- ja lastekoorile on omistatud I kategooria, ka juhatab ta Mustamäe reaalgümnaasiumi mudilaskoori. Koorid on osalenud üld- ja noorte laulupidudel, ka tänavusel üldlaulupeol. Lisaks juhendab ta kooli vokaalansambleid ja soliste, kes on saavutanud kõrgeid tulemusi nii kodu- kui ka välismaal.

Klaveripedagoogi tiitli pälvinud Ülle Sisa on Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli klaveripedagoog, kelle õpilased, kes on aastate jooksul saavutanud esikohti ja laureaaditiitleid konkurssidel Eestis ja välisriikides. Tema õpilased töötavad klaveripedagoogidena nii Eesti kui ka teiste riikide muusikakoolides. Sisa on oodatud ja hinnatud mentorõpetaja ja nõuandja, meistrikursuste läbiviija muusikakoolide õpetajatele, ka jagab ta oma kogemusi muusika- ja teatriakadeemia klaveripedagoogika tudengitele.

Helilooja Riine Pajusaar töötab klaveripedagoogina Keila muusikakoolis. Laste ja noorte seas on suurt tunnustust pälvinud tema laululooming, mida leiab praegusteski koolilaulikutes. Pajusaare koorilaulud on kõlanud üld- ja noorte laulupidudel: „Kui tänav on vaikne” (2009), „Lambad on kadunud” (2014). Ta on välja andnud mitu lastelaulude kogumikku koos CD-ga – „Tabatinna”, „Laulaks midagi”, „Armsale sõbrale”, „Iga lapse laulukalender”, „Ühes šokolaadilinnas”; koolikooride laulikud „Rajad ja unistused” ja „Kui jaamast lahkub rong”. Meeleolukas on tema klaveripalade kogumik „Kaelkirjak õpib tantsima”, õpetliku sisuga muusikainstrumente tutvustav „Pillid laulavad”. Ta on pälvinud tunnustust paljudel lauluvõistlustel, viinud läbi improvisatsiooni-alast koolitust klaveriõpetajatele muusikakoolides ning muusika- ja teatriakadeemia täiendkoolituses.

Muusikapedagoogika uurijana pärjatud Inge Raudsepp kaitses 2013. aastal Tallinna ülikoolis doktoritöö „Riho Pätsi fenomen Eesti muusikapedagoogikas” (juhendaja emeriitprofessor Maie Vikat). Doktoritöö on esmane omataoliste seas, interdistsiplinaarne, sisaldades Eesti muusikapedagoogika arengut ning Riho Pätsi tähendust omas aegruumis, ent ka selle reflektsiooni kaasaja muusikapedagoogikas ja muusikakultuuris. Uurimistulemusi on ta esitlenud  konverentsidel kodu- ja välismaal, käsitlenud Riho Pätsi rolli eesti muusikapedagoogika arenguloos üldhariduskoolide muusikaõpetajate täienduskoolituses, olnud lektoriks EMTA koolimuusika instituudi üliõpilastele.

Koolimuusika edendamise eest auhinnatud Celia Roose on muusikaõpetaja, koorijuht ja õppejõud, kelle tegevus pärimusmuusika vallas kajastub tänases muusikahariduses, seda nii üldhariduskoolides, muusikakoolides kui ka tulevasi õpetajaid ettevalmistavates kõrgkoolides. Aastatel 2005–2009 juhtis C. Roose riikliku programmi „Lõunaeesti keel ja kultuur” käigus projekti „Pärimusmuusika õpetus Võrumaal” (pilli- ja rahvalauluõpetus), aastatel 2008–2012 viis läbi õpetajate täiendkoolitusi August Pulsti Õpistus. Ta on paljude folkloori-alaste õppematerjalide looja üldhariduskoolile, samuti olnud koolilaulikute pärimusmuusika konsultandiks ning koostanud huvialakooli/muusikakooli pärimusmuusika ainekavasid. Pärimusmuusikuna on ta andnud hulgaliselt kontserte ja olnud teatriprojektide muusikaline kujundaja. Praegu töötab ta muusikaõpetajana Valgamaa Lüllemäe põhikoolis ning TÜ Viljandi kultuuriakadeemias.

Koolimuusika edendaja tiitli on varem pälvinud Taavi Esko (Kuusalu keskkool), Külli Tüli (Eesti Rahvusringhääling), Inge Raudsepp (SA Innove), Ene Üleoja (EMTA), Ene Kangron (EMTA), Maret Oja (Jõgeva gümnaasium), Külli Puhkim (Tallinna Saksa gümnaasium), Ave Kumpas (MTÜ Ave Kumpase Laululapsed), Ülle Raud (Kehra kunstidekool), Thea Paluoja (Rapla laulustuudio), Eve Viilup (Eesti Rahvusringhääling), Aarne Saluveer (G. Otsa nimeline muusikakool), Jüri-Ruut Kangur (Üle-eestiline noorte sümfooniaorkester), Tuuli Jukk (Põltsamaa muusikakool), Aive Skuin (Tallinna Audentese erakool), Kristo Käo (kitarripedagoog).

Muusikaõpetaja laureaaditiitli on varem pälvinud Lydia Rahula (Tallinna 21. kool), Maimu Muttik (Pärnu Ülejõe gümnaasium), Tiiu Schüts (Türi gümnaasium), Heli Sepp ja Anne Kruuse (Kose gümnaasium), Eve Eljand (Otepää gümnaasium), Syrle Eesik (Karksi-Nuia gümnaasium), Rutt Ridbeck (Jüri gümnaasium), Koidu Ilmjärv (Tallinna Õismäe humanitaargümnaasium), Kersti Aan (Tartu Tamme gümnaasium), Niina Esko (Kuusalu keskkool)

Instrumendiõpetaja valdkonnas on varem laureaaditiitli pälvinud Leelo Kõlar, Aavo Ots, Maigi Pakri, Laine Leichter, Mart Laas, Niina Murdvee, Priit Sonn, Olavi Kasemaa ja Tiiu Peäske; heliloojana aga Olav Ehala, Rene Eespere, Piret Rips, Rein Rannap, Tauno Aints, Tõnu Raadik, Mart Siimer, Veljo Tormis ja Priit Pajusaar. Muusikapedagoogika uurimise valdkonnas on laureaaditiitli pälvinud Heino Rannap, Maie Vikat, Monika Pullerits, Liivi Urbel, Imbi Kull, Maia Muldma, Tiina Selke ja Kristi Kiilu.

Riho Pätsi Koolimuusika Fondi asutasid 26. juunil 2002. aastal nende institutsioonide esindajad, kellega R. Päts (1899–1977) oli oma eluajal tihedalt seotud: haridus- ja teadusministeerium, Eesti muusika- ja teatriakadeemia, Tallinna ülikool, Koolibri kirjastus, Eesti Raadio ja Eesti Muusikaõpetajate Liit. Fondi tegevuse sihiks on koolimuusika rajaja, helilooja, uurija, publitsisti ja dirigendi professor Riho Pätsi mälestuse jäädvustamine ning tema elutöö teadvustamine tänapäeval.

Lisaks laureaatide tunnustamisele on fond aidanud ellu viia muusikahariduslikke projekte: 2006. aastal avati TLÜ-s Riho Pätsi nimeline auditoorium, mida fond aitas sisustada uhiuue Estonia-tiibklaveri ning Orff-instrumentaariumiga. 2008. aastal anti välja duubel-CD Riho Pätsi heliloomingust. 2010. aasta märtsis tähistati Riho Pätsi 110. sünniaastapäeva rahvusvahelise konverentsiga „Muusikakasvatuse minevik ja tänapäev II”, millega kaasnesid Riho Pätsi elu ja tegevust kajastavad näitused EMTA-s ning TLÜ-s, ilmus Riho Pätsi koorilaulude kogumik. 2010. aastal avati Riho Pätsi bareljeef TLÜ-s Riho Pätsi nimelises auditooriumis, ilmus Riho Pätsi monograafia „Muusikaline kasvatus üldhariduskoolis” kolmas trükk. 2013. aastal avati Tallinna 21. koolis Riho Pätsi mälestustahvel. Selles koolis töötas ta aastatel 1923–1937.

Riho Pätsi Koolimuusika Fond on üks Tallinna Ülikooli fondidest. Lisainfot leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!