Riigikogu kultuurikomisjon toetas paindlikumat lasteaiarühmade loomist

13. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

Riigikogu kultuurikomisjon otsustas esmaspäeval anda lasteaedadele võimaluse parandada sõimeealiste laste hoiuvõimalusi sellega, et lubada moodustada kolme- kuni kuueaastastest lastest ühe rühma ja võtta liitrühma alla kaheaastaseid lapsi, teatas riigikogu pressitalitus.

„Kehtiv vanuseline liigitus ei võimalda eri vanuses lapsi paigutada ühte rühma vastavalt arengu eripärale või vabade kohtade olemasolule. Selle muudatusega muutub lasteaedade töökorraldus paindlikumaks,” ütles kultuurikomisjoni esimees Lauri Luik.

Jätkuvalt on vajalik moodustada koolieelne rühm kuue- kuni seitsmeaastastest lastest, et tagada kooliks parem ettevalmistus.

Kultuurikomisjon toetas esmaspäevasel istungil koolieelse lasteasutuse seaduse eelnõu algset põhimõtet, et kohalikul omavalitsusel on õigus pakkuda 1,5–3-aastase lapse vanemale lapsehoiu kohta lasteaia asemel. Sellisel juhul on kuutasu omaosalus samaväärne lasteaiaga, maksimaalselt 20 protsenti alampalgast. Kui lapsevanem lapsehoiu kohaga ei nõustu, on kohalikul omavalitsusel jätkuvalt kohustus lapsele lasteaiakoht tagada.

„Soovime parandada sõimeealiste laste hoiuvõimalusi, tagada vanema õiguste kaitse ning säilitada paindlikkus kohalikele omavalitsustele hoiuvõimaluste pakkumisel. Samas ootame haridus- ja teadusministeeriumilt alushariduse kontseptsiooni, mis täpsustab lapsehoidu puudutavaid sätteid,” ütles Luik.

Samuti otsustas komisjon panna lasteaia direktorile kohustuse koostada hoolekogu kinnitatav lasteaia kodukord, milles on kirjeldatud laste ja õpetajate turvalisust ohustavate olukordade ennetamise, neile reageerimise, teavitamise ja juhtumite lahendamise kord.

Komisjon otsustas ka, et lasteaeda vastuvõtmisel peab kohalik omavalitsus võimalusel eelistama teeninduspiirkonnas elavate sama pere teiste laste käimisega taotluses märgitud lasteaias ning täpsustas laste ja õpetajate suhtarvu rühmas, et tagada lastele turvaline keskkond.

Luige sõnul arutas kultuurikomisjon lisaks võimalust täpsustada seaduses kohaliku omavalitsuse kohustusi seoses lasteaia või -hoiu koha pakkumisega. Samuti võimalusi kirjeldada lapsevanema õigusi ja kohustusi seoses koha vastuvõtmisega. Kuna valdkonna arengudokumendid on valmimisel, jäeti need muudatused eelnõusse tegemata.

Seaduse jõustumine on kavandatud 1. jaanuaril 2015 ning kodukorda ja suhtarve puudutavad sätted 1. septembril 2015.

Kultuurikomisjon jätkab koolieelse lasteasutuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (641 SE) muudatusettepanekute arutelu teisipäevasel istungil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!