Tallinna ülikool tähistab õpetajahariduse 95. aastapäeva

21. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tallinna ülikool tähistab teisipäeval, 21. oktoobril õpetajahariduse 95. aastapäeva muuseumi taasavamise, aruteluga õpetajahariduse mineviku ja tuleviku üle ning õpetajate, koolijuhtide ja kasvatusteadlaste tunnustamisega.

Aastapäeva tähistamine algab kell 14 TLÜ teadlaste foorumis, kus emeriitprofessor Lembit Andresen kõneleb muuseumi tekkeloost, emeriitprofessor Mati Hint muuseumite järjepidevusest ning rektor professor Tiit Land keerab üles muuseumikella, mis on aega näidanud Tallinna Õpetajate Seminari algusaegadest.

TLÜ muuseum avati 1994. aastal emeriitprofessor Lembit Andreseni eestvedamisel. Vahepealsetel aastatel oli muuseum ruumipuudusel ja ülikoolis toimunud ehitustööde tõttu suletud. Muuseumi taasavamise auks valminud näitus tutvustab Tallinna ülikooli ja selle eelkäijate erinevate perioodide tähtsündmusi ja teeb põgusa tagasivaate õpetajate koolitamise algusaastatele. Näitusele on välja pandud ajalooline kappkell ja esimene rektori ametikett.

Kell 15 jätkub aastapäeva tähistamine Tallinna ülikooli aulas, kus vaadatakse tagasi õpetajahariduse ajaloole ning tänatakse ja tunnustatakse õpetajaharidusse panustanud inimesi.

Tagasivaate õpetajahariduse ajaloole teevad emeriitprofessorid Leida Talts ja Viive-Riina Ruus ning emeriitdotsent Ulve Kala-Arvisto. Eesti pedagoogika arhiivmuuseum esitleb ajaloolisi filmikaadreid, kuidas aastakümnete eest õpetajaid õpetati. Õpetajahariduse olevikust ja tulevikust kõneleb kasvatusteaduste instituudi direktor Kristi Vinter.

Aktuse osana tunnustatakse 15 eesti õpetajat, koolijuhti ja kasvatusteadlast panuse eest õpetajahariduse arengusse. Tunnustused annab üle rektor professor Tiit Land järgmistele inimestele:

 • Aina Alunurm, J. Käisi Seltsi juhatuse liige, Jänesselja lasteaia direktor
 • Ene Hiiepuu, Haapsalu kolledži emakeele metoodika lektor ja emakeele õpikute autor
 • Aigi Kapten, Rakvere kolledži vilistlane, Elva lasteaia Õnneseen õppealajuhataja
 • Anne Kruuse, Kose gümnaasiumi muusikaõpetaja
 • Ülo Kurig, Tallinna saksa gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja, spordipedagoog
 • Kaia Köster, OÜ Kasvuruum koolitaja
 • Kristi Laidvee, Pääsküla gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja
 • Anne Lind, Tallinna saksa kultuuriinstituudi juhataja
 • Stella Müsler, Toila gümnaasiumi muusikaõpetaja
 • Marika Nõmmiste, kirjastuse Allecto juhataja
 • Agu Ojasoo, Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi matemaatikaõpetaja
 •  Mare Paist, Tallinna saksa gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja
 •  Mare Torm, Tallinna ülikooli eesti pedagoogika arhiivmuuseumi haridusloo spetsialist
 •  Tõnu Piibur, Pelgulinna gümnaasiumi direktor
 •  Tarmo Post, Elva gümnaasiumi direktor

Tallinna ülikool ja meie eelkäijad on koolitanud õpetajaid alates 1919. aastast. Eesti ühe vanima õpetajahariduse traditsiooni jätkajana tunneme täit vastutust valdkonna arendamise eest.

Õpetajaharidus 95. aastapäeva ajakava ja lisateave: www.tlu.ee/opetajaharidus95.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!