Tartus kõneldakse Soome keelepoliitikast

24. okt. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudis peab esmaspäeval, 27. oktoobril kell 14.15 Granö loengu „The status and the promotion of the languages in Finland” Soome kodumaiste keelte keskuse juhataja ja sotsiolingvistika professor Pirkko Nuolijärvi (pildil).

Oma loengus keskendub professor Pirkko Nuolijärvi keelelisele mitmekesisusele ning keelealastele õigusaktidele ja -normidele Soomes. Nuolijärvi räägib Soome ühiskonna näitel sellest, kuidas on arenenud riigikeelte kasutus ning kuidas toimub eri keelegruppide ning keelte toetamine Soomes.

Loengu peaeesmärk on arutleda, kuidas keelelised õigused on praktikas rakendunud. Kuigi Soomes ollakse keelelistest õigustest suhteliselt teadlikud, on selles valdkonnas siiski veel palju väljakutseid, millega tuleb tegeleda.

Pirkko Nuolijärvi on sotsiolingvistika professor, kes on alates 1998. aastast olnud Soome kodumaiste keelte uurimiskeskuse (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus) juhataja. Ta on uurinud soome keele varieerumist ja muutusi, televisoonivestluste interaktsiooni ja suulise keele rolli ilukirjanduses, kirjutanud keelepoliitika ning keelte staatust käsitlevatel teemadel.

Granö loengusari on saanud nime soomlasest geograafiaprofessori Johannes Gabriel Granö järgi, kes oli Tartu ülikooli professor aastatel 1919–1923. Granö loengute eesmärk on luua uusi suhteid Eesti ja Soome teadlaste vahel. Loenguid ja seminare korraldab Soome instituut koostöös Turu ülikooli, Tartu ülikooli ja Granö keskusega.

Loeng on inglise keeles ja kõigile huvilistele avatud.

Rohkem infot loengu kohta leiab Soome instituudi veebilehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!